Ministerul ceh al apărării răspunde speculaţiilor cu privire la „oprirea” avioanelor F-35 de la distanţă, dacă SUA decid să nu mai coopereze cu statele-client: Aeronava în sine nu poate fi interferată de la distanţă, dar accesul la anumite elemente, precum elementele criptografice, ar putea fi restricţionat
Andreea SoareDupă declaraţiile preşedintelui american Donald Trump cu privire la apărarea europeană şi după ce a sugerat că nu ar ajuta statele aliate, dacă ar fi atacat, decât dacă acestea cresc cheltuielile de apărare, mai mulţi lideri europeni s-au arătat îngrijoraţi că Washingtonul ar putea afecta achiziţiile militare americane făcute de diverse state. Cel mai des, în spaţiul public, s-a vorbit despre posibilitatea ca SUA să „oprească” de la distanţă funcţionarea avioanelor F-16 sau F-35. În acest context şi al unei achiziţii de către Cehia a avioanelor F-35, ministerul ceh al apărării răspunde întrebărilor de pe buzele tuturor.

„Nu, aeronava în sine nu poate fi interferată de la distanţă. Totuşi, accesul la anumite elemente, precum cheile criptografice, ar putea fi restricţionat, ceea ce ar putea complica operaţiunile (gestionarea cheilor criptografice nu este unică pentru F-35, ci se aplică diferitelor tehnologii militare). Nu ne aşteptăm ca SUA să împiedice în mod deliberat utilizarea echipamentului militar de către aliaţii săi, deoarece acest lucru ar fi împotriva propriilor interese”, au declarat reprezentanţii ministerului.
De asemenea, se transmite că statele care au cumpărat aceste avioane pot folosi nestingherit aeronavele chiar dacă s-ar afla, ipotetic, în război chiar cu SUA: „Contractul nu include astfel de restricţii”.
„Nu, software-ul din avion nu poate fi oprit de la distanţă. Singurul lucru care poate fi făcut este să restricţionaţi dezvoltarea software-ului prin nefurnizarea actualizărilor de la producător. Această situaţie nu afectează aeronava în sine. Este similară cu situaţia cu telefoanele mobile. Când cea mai recentă actualizare nu este disponibilă, telefonul poate fi folosit în continuare, deşi software-ul mai nou poate activa funcţii noi”, au spus aceştia.
Răspunsul ministerului ceh al apărării apare şi în contextul în care Portugalia, de exemplu, a anunţat, prin vocea ministrului apărării, că nu va cumpăra avioane F-35 tocmai din cauza impredictibilităţii guvernului SUA, care ar putea pune restricţii în materie de utilizare, întreţinere şi componente.
