18 septembrie 2023

Ministerul bulgar al apărării a trimis o echipă specială să investigheze şi să dezactiveze drona care transporta explozibil şi care a căzut în oraşul Tulenovo. Bomba nu a fost detonată pentru că a avut o aterizare uşoară

Andreea Soare

Ministerul bulgar al apărării a transmis luni că a trimis o unitate specială, formată din cinci militari de la Baza Navală Varna, să investigheze şi să dezactiveze o dronă care transporta explozibil şi care a aterizat duminică seara în oraşul bulgar Tulenovo, de la Marea Neagră, scrie Reuters.

Sursă foto: Facebook/Radoslav Rusev

După inspecţia de la faţa locului, echipa bulgară va decide ce va face cu ea, a anunţat ministerul, susţinând că echipa a fost trimisă  la cererea guvernului regional.

Oraşul Tulenovo este situat la aproximativ 30 de km de România.

Drona ar avea între 3 şi 3,5 metri lungime şi ar fi aterizat în Tulenovo duminică noaptea, transportând explozibil.

Încă nu este clar cum a ajuns drona în Bulgaria, dacă a aterizat sau a fost adusă de valuri.

„Am văzut drona care avea ataşată bomba. Se vede foarte clar în poze. Alarma a fost dată la 21.40, aseară”, a declarat Radoslav Rusev, bărbatul care a găsit drona. Potrivit informaţiilor apărute în presa bulgară, nu se ştie dacă este vorba despre o dronă rusească sau ucraineană, însă bomba nu a fost detonată pentru că ar fi avut o aterizare relativ uşoară.

Bomba ataşată dronei ar putea fi pentru aruncătorul de 82 mm, ceea ce înseamnă că ar avea o lungime de 40 de cm şi ar cântări în jur de 3 kg. Acest tip de dronă nu este una kamikaze clasică, precum Shahed-136 sau Geran-2, ci mai degrabă o improvizaţie. La nivel tactic, militari ucraineni şi ruşi folosesc astfel de drone cu bombe ataşate pentru a distruge personal şi blindate inamice.

Pe front, situaţia „e dificilă”

Într-un interviu acordat de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski postului CBS, pentru emisiunea „60 minutes”, acesta a declarat că situaţia în Ucraina este „dificilă”, însă militarii ucraineni avansează în fiecare zi, eliberând din teritoriul ocupat de ruşi. Acesta a specificat că atât militarii ucraineni, cât şi cei ruşi trag până la 40.000 de proiectile zilnic. Duminică, Ucraina a anunţat eliberarea satului Klişciivka, din Oblastul Doneţk.