23 septembrie 2019

Ministerul britanic al Apărării investeşte în inteligenţa artificială

Monitorul Apărării şi Securităţii

Ministerul britanic al Apărării a acordat un contract de 700.000 de lire sterline pentru cercetarea şi dezvoltarea unui ”asistent virtual” cu inteligenţă artificială (AI) pentru a furniza militarilor, în situaţii limită, informaţii, posibile scenarii de acţiune şi instrucţiuni pentru repararea armamentului şi tehnicii de luptă, prin intermediul unor sisteme de comunicaţii sigure.

Sursă foto: Mediafax

Stadiul actual şi controverse testate la “cald”

Sună grozav, s-ar putea spune, dar se pare că utilizarea ”asistenţilor digitali militari” nu este încă finalizată. Investiţia în platforme AI, de la drone, la recunoaşterea facială, la fuzionarea informaţiilor culese de senzorii din spectrul electromagnetic şi până la procesarea şi analiza informaţiilor va încuraja dezvoltarea tehnologică şi învăţarea algoritmică, dar care mai necesită timp ca să se producă. De asemenea, militarii vor trebui să definească foarte clar relaţia operaţională dintre oameni şi maşini. Răspunsurile la aceste întrebări nu vor fi clare până când implementarea AI nu va fi testată la ”cald”. Această testare implică revizuirea doctrinelor de utilizare a forţelor, dar şi schimbări de paradigmă generate de faptul că utilizarea AI multiplică forţele, oferă informaţii mai bune comandanţilor şi accelerează ritmul operaţional. Cu alte cuvinte, va oferi rezultate mai bune şi mai rapide sau, mai bine spus, succesul în luptă. Utilizarea AI va ajuta la luarea deciziilor şi va permite comandanţilor şi militarilor să-şi sporească avantajul faţă de adversarii lor, fie aceştia statali sau non-statali.

Proiectul britanic... un asistent virtual pentru prima linie

Cerinţele tehnice pentru noul ”asistent virtual” (chatbot) militar prevăd ca acesta să fie accesibil prin staţii de emisie-recepţie militare şi dispozitive portabile, ceea ce sugerează că ar putea fi folosit chiar de trupele de pe prima linie, angajate în luptă, pentru a avea acces la informaţii şi informaţii vitale. Deşi în faza iniţială este bazat pe text, ”asistentul virtual” ar putea fi dezvoltat în continuare pentru a da instrucţiuni prin voce.

”Asistenţii digitali” au devenit omniprezenţi în viaţa civilă, plecând de la proprietarii de case care folosesc sisteme precum Alexa de la Amazon, sau Google Home, pentru a accesa informaţii, prin „conversaţia” cu software-ul, prin aşa-numitul cloud digital. Sisteme similare „chatbot”, care folosesc text, sunt de mult timp disponibile pe site-urile de cumpărături sau informaţii. Dar apariţia unui chatbot militar ar duce inteligenţa artificială într-un alt mediu, dinamic şi cu schimbări rapide de situaţie, cel puţin la nivel tactic.

Laboratorul de Ştiinţă şi Tehnologie a Apărării (DSTL), agenţie din cadrul Ministerului britanic al Apărării, care explorează noile tehnologii militare, a declarat că este interesat de un sistem automatizat care să permită personalului să acceseze baze de date sigure. Un document de informare, redactat de DSTL pentru acest sistem, afirmă că proiectul ar trebui „să arate cum accesul la informaţii poate fi îmbunătăţit pentru utilizatorii militari care operează prin radio la nivel tactic, prin utilizarea unui asistent digital”. Conform aceluiaşi document, „chatbot-ul trebuie să fie localizat la capătul opus al legăturii radio cu utilizatorul militar, într-o locaţie cu conectivitate bună la resursele serviciilor de informaţii militare”. În aceste condiţii, una din cerinţele programului de cercetare este să identifice situaţiile precise în care poate fi utilizat ”asistentul digital”.

Envitia este o companie de software din Sussex, care a câştigat contractul DSTL pentru acest proiect pentru 12 luni. Reprezentanţii companiei au declarat că sistemul va permite soldaţilor să aibă „conversaţii” cu chatbot-ul, care va filtra datele pentru a se asigura că sunt prezentate doar informaţii relevante. ”Asistentul digital” s-ar putea utiliza în scenarii precum furnizarea de informaţii despre modul de reparare a unui vehicul sau oferirea de informaţii la toate nivelurile pe timpul desfăşurării unor operaţiuni. Reprezentanţii Envitia au declarat că ei consideră că ”asistentul digital” va oferi informaţiile doar cu rol consultativ, fără a înlocui comandanţii sau ordinele şi dispoziţiile acestora.

”Asistenţii digitali” sunt deja folosiţi în cadrul mai multor forţe armate din întreaga lume. În SUA, viitorii comandanţi de grupe sunt ghidaţi în etapele iniţiale ale procesului de recrutare de către ”Sergentul Star”, un ”asistent digital” cu inteligenţă artificială, care a înlocuit activitatea a 55 de angajaţi, distribuind consultanţă online.

În loc de epilog... o realitate care se apropie

În momentul de faţă pare o poveste de ”ficţiune” … un comandant de grupă sau de pluton ţipând în staţia portabilă către un ”asistent digital” pentru a primi sfaturi pentru următoarea mişcare în câmpul tactic. Ideea că un computer ar putea să ştie mai bine decât un om extrem de bine pregătit ce trebuie să facă într-un mediu atât de complex precum un câmp de luptă pare o realitate foarte îndepărtată. Dar nu trebuie să fim refractari …

Ideea că un algoritm ar putea colecta şi analiza o multitudine de informaţii şi date şi le-ar putea prezenta rapid, logic şi structurat unui comandant este o realitate mult mai apropiată. Cel mai probabil, acest obiectiv este urmărit şi de armata britanică. Conflictele militare au accelerat dezvoltarea tehnologică, iar inteligenţa artificială este o zonă cheie a cercetării militare, de la controlul dronei la monitorizarea ameninţărilor teroriste.

Dar, până la urmă, un „chatbot” militar ar putea folosi, pur şi simplu, tehnologiile deja existente. Conversaţia cu un computer prin intermediul unui difuzor sau o fereastră pop-up este o parte din viaţa de zi cu zi pentru milioane de cetăţeni ai acestei planete.

Provocarea oamenilor de ştiinţă care încearcă să perfecţioneze un „chatbot kaki” constă în analizarea cantităţii uriaşe de informaţii existente în reţelele militare pentru a prezenta doar materiale relevante, şi să ruleze acest proces fără ca acesta să fie interceptat sau ”influenţat” de un adversar.