17 septembrie 2019

Ministerul Afacerilor Externe, despre atacurile din Arabia Saudită: Sunt inacceptabile. Încalcă legislaţia internaţională

Ana Petrescu

Ministerul Afacerilor Externe condamnă atacurile asupra unor rafinării din Arabia Saudită, precizând că sunt inacceptabile, încalcă legislaţia internaţională şi reprezintă o ameninţare reală la adresa stabilităţii regionale.

Sursă foto: Mediafax

„Ministerul Afacerilor Externe al României condamnă în termenii cei mai categorici atacurile din data de 14 septembrie 2019 asupra unor facilităţi de producţie a ţiţeiului din Arabia Saudită. Transmitem sprijinul şi solidaritatea noastră deplină autorităţilor saudite şi poporului saudit. Reiterăm faptul că atacurile asupra unor obiective civile sunt inacceptabile, încalcă legislaţia internaţională şi reprezintă o ameninţare reală la adresa stabilităţii regionale, în contextul în care tensiunile din zonă sunt ridicate”, au transmis reprezentanţii MAE, într-un comunicat de presă remis, luni, MEDIAFAX.

Ministerul mai spune că „atacul este de natură a adăuga un nou element de incertitudine în evoluţia economiei globale prin afectarea capacităţilor de prelucrare a celui mai mare producător mondial de ţiţei şi prin posibila creştere a preţurilor internaţionale”.

MAE consideră că atacurile subminează eforturile de dialog în vederea identificării unor soluţii la diferendele existente, conchide sursa citată.

Atacurile cu drone care au vizat rafinării din Arabia Saudită, atribuite de Administraţia Donald Trump Iranului, afectează aproximativ jumătate din producţia de petrol saudită, a informat cotidianul Financial Times. Insurgenţii huthi din Yemen, susţinuţi de Iran, au revendicat atacurile cu drone care au provocat incendii la centrele saudite de rafinare a petrolului din Abqaiq şi Khurais.

Administraţia Donald Trump a atribuit atacurile Iranului. "În contextul apelurilor pentru detensionarea situaţiei, Iranul a lansat acum un atac fără precedent asupra fluxului energetic global. Nu există nicio dovadă că atacurile au fost lansate din Yemen. Cerem tuturor naţiunilor să condamne public şi fără echivoc atacurile Iranului. Statele Unite vor colabora cu partenerii şi aliaţii pentru a se asigura că pieţele energetice rămân aprovizionate bine şi că Iranul va fi tras la răspundere pentru agresiune", a declarat, sâmbătă seară, secretarul de Stat american, Mike Pompeo.

Administraţia de la Teheran a respins acuzaţiile.