19 decembrie 2018

Ministerul Afacerilor Externe continuă eforturile pentru eliberarea românului răpit în Burkina Faso

Ana Petrescu

Ministerul Afacerilor Externe a transmis, la solicitarea MEDIAFAX, că Celula de criză continuă acţiunile pentru eliberarea românului răpit în 2015 în Burkina Faso. Reacţia vine după ce organizaţia teroristă Al-Qaida în Mali a anunţat, miercuri, suspendarea negocierilor pentru eliberarea a cinci ostatici, inclusiv cel român.

"Celula de criză interinstituţională care gestionează situaţia cetăţeanului român răpit în Burkina Faso a luat notă de informaţiile apărute în mass media pe această temă. În context, reiterăm faptul că Celula de criză interinstituţională îşi continuă activitatea, în regim de permanenţă, pentru gestionarea situaţiei şi depune toate eforturile pentru eliberarea cetăţeanului român. Totodată, Celula de criză menţine o colaborare permanentă cu partenerii internaţionali ai României. Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandarea ca tratarea în spaţiul public a elementelor privind acest caz, dat fiind caracterul specific şi sensibil al acestuia, să se facă cu toată precauţia", a explicat MAE, într-un răspuns transmis, miercuri, la solicitarea MEDIAFAX.

Reacţia MAE vine în contextul în care organizaţia teroristă Al-Qaida în Mali a anunţat, miercuri, suspendarea negocierilor pentru eliberarea a cinci ostatici, inclusiv a românului răpit în anul 2015 în Burkina Faso.

Alianţa teroristă Nusrat al-Islam wal-Muslimin - considerată drept filiala din Mali a reţelei teroriste Al-Qaida - a difuzat miercuri un comunicat în care anunţă numele celor cinci ostatici pe care îi deţine, avertizând că negocierile pentru eliberarea captivilor au fost suspendate.

Cei cinci ostatici sunt Iulian G. (România), Jocelyn E. (Australia), Béatrice S. (Elveţia), Gloria Cecilia N.A. (Columbia) şi Sophie P. (Franţa), informează agenţiile de presă Al-Akhbar şi EFE.

Grupul terorist a transmis că suspendă "orice fel de comunicare" despre ostatici, pe durată nedeterminată. Organizaţia islamistă a acuzat Guvernul de la Paris "colonizator" că este "responsabil direct" de tergiversarea negocierilor. Guvernele ţărilor din care provin ostaticii au "partea lor de responsabilitate", subliniază grupul Nusrat al-Islam.