29 ianuarie 2024

Miliţiile şiite din Irak şi Siria îşi părăsesc taberele de frica unui atac american. Ce variante au SUA după ce trei militari au fost ucişi în Iordania?

Florin Jipa

Miliţiile susţinute de Iran din Siria şi Irak şi trupe din armata religioasă a Teheranului, Gardienii Revoluţiei, îşi părăsesc principalele baze de teama unor atacuri venite din partea SUA, anunţă presa locală din cele două state.

Sursă foto: US Army

După uciderea a trei militari americani staţionaţi în Iordania şi rănirea a altor 34, se aşteaptă acum reacţia SUA. Preşedintele Joe Biden a declarat că SUA vor reacţiona, iar şeful Pentagonului a precizat că se strâng date.

Statele Unite pot lovi în viitorul apropiat ţinte ale acestor miliţii susţinute de Iran, cum a făcut-o şi până acum, fără ca numărul atacurilor împotriva propriilor militari să scadă, sau pot lovi şi militari iranieni dislocaţi în aceste ţări, riscând o escaladare a conflictului şi transformarea lui într-un război regional, dacă Iranul va reacţiona.

În 2020, după ce Trump a dat ordinul de ucidere a generalului iranian Qasem Soleimani, aflat în Irak, Iranul a lansat un atac cu aproximativ 100 de rachete balistice asupra unei baze americane, mulţi militari fiind răniţi, SUA şi Iranul fiind atunci aproape de a porni un război.

Trei militari americani au fost ucişi şi alţi 25 răniţi după atacarea cu o dronă sinucigaşă a Avanpostului Turnul 22, din nord-vestul Iordaniei, la graniţa cu Siria, a anunţat CENTCOM în această dimineaţă. Conform Casei Albe, lovitura a fost dată de „grupuri militante radicale susţinute de Iran care operează în Siria şi Irak". Iranul, prin ambasadorul la ONU, a precizat că nu are nimic de a face cu atacul.

În Statele Unite sunt presiuni din partea unor membri ai Congresului şi militari în rezervă pentru acţiuni mai dure împotriva Iranului. Generalul în retragere Wes Clark, fost SACEUR, a precizat că SUA trebuie să înceteze cu „nu vream să escaladăm”. Acest lucru invită grupurile teroriste controlate de Iran să atace militarii americani. „Elimină-le capacităţile şi loveşte puternic la sursă: Iran,” a comentat generalul american. 

De asemenea, senatorul republican Lindsey Graham, colonel în rezervă în Forţele Aeriene americane, i-a cerut preşedintelui Joe Biden să acţioneze rapid şi decisiv: „Loviţi Iranul acum! Loviţi-i tare!”