16 octombrie 2019

Militarii români încep misiunea în teatrul de operaţii Mali

Andreea Soare

Marţi, 15 octombrie, a avut loc ceremonia transferului de autoritate a Detaşamentului din Forţele Aeriene Române „Carpathian Pumas”, de la Comandamentul Forţelor Întrunite al MApN către Organizaţia Naţiunilor Unite, la Gao, în Republica Mali, anunţă MApN printr-un comunicat de presă.

Sursă foto: MApN

Militarii români îşi vor începe, pe data de 15 octombrie, misiunile din cadrul operaţiunii MINUSMA (Operaţiunea Multidimensională Integrată a ONU de Stabilizare în Republica Mali).

„Carpathian Pumas” au preluat, cu această ocazie, responsabilităţile de la colegii din Canada, iar comandantul Detaşamentului de 4 elicoptere de transport dislocabil, comandorul Ioan Mischie, a semnat certificatul care reglementează luarea în primire a responsabilităţii segmentului de misiune de la partenerii canadieni”, adaugă reprezentanţii MApN. 

Ceremonia a avut loc în prezenţa comandantului misiunii MINUSMA, generalul-locotenent Dr. Dennis T. Gyllenspore şi a reprezentanţilor Ministerului Apărării Naţionale şi ai Canadei. A fost coborât drapelul Canadei şi arborat cel al României, iar două elicoptere IAR-330 Puma L-RM au executat o trecere la verticală.

Cei aproximativ 120 de militari (piloţi, personal tehnic şi medical) ai detaşamentului vor executa, la solicitarea Organizaţiei Naţiunilor Unite, misiuni de evacuare medicală - MEDEVAC, misiuni de căutare-salvare - CASEVAC, transport trupe şi materiale, misiuni de transport pasageri, patrulare aeriană şi misiuni de observare în sprijinul ONU.