Militarii americani au evacuat personalul Ambasadei SUA din Sudan
Florin JipaPreşedintele Joe Biden le-a mulţumit, sâmbătă, militarilor pentru succesul misiunii de extracţie a personalului Ambasadei SUA din Sudan.
„Astăzi, la ordinele mele, armata Statelor Unite a efectuat o operaţiune de extragere a personalului Guvernului SUA din Khartoum. Sunt mândru de angajamentul extraordinar al personalului Ambasadei noastre, care şi-a îndeplinit îndatoririle cu curaj şi profesionalism şi a întruchipat prietenia şi legătura Americii cu poporul sudanez,” a declarat Joe Biden. „Sunt recunoscător pentru priceperea de neegalat a membrilor serviciului nostru care i-au adus cu succes în siguranţă. Şi le mulţumesc autorităţilor din Djibouti, Etiopia şi Arabia Saudită, care au fost esenţiale pentru succesul operaţiunii noastre.”
Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Franţa şi Japonia şi-au dislocat trupe în apropierea Sudanului pentru extracţia personalului ambasadelor, după izbucnirea luptelor între armată şi grupul de rebeli RSF, susţinut de Rusia.
Conform unei anchete CNN, gruparea de mercenari Wagner a livrat echipamente militare rebelilor, printre care şi sisteme portabile de rachete antiaeriene şi antitanc.
Şi Statele Unite au trimis trupe şi echipamente suplimentare la o bază navală din Djibouti, din Golful Aden, pentru a se pregăti pentru posibila evacuare a personalului Ambasadei SUA din Sudan, a transmis joi Pentagonul. Sunt peste 16.000 de cetăţeni americani în Sudan, conform presei americane.
Pentagonul a trimis contingente de reacţie rapidă ale Infanteriei Marine, alături de elicoptere şi aeronave, în Camp Lemmonier din Djibouti, pentru a face faţă situaţiei actuale incerte din Sudan, unde luptele fac ravagii între două facţiuni aflate în conflict.
Luptele dintre rebelii RSF (Rapid Support Forces), susţinuţi de Rusia, şi armata Sudanului au făcut peste 400 de victime civile şi aproape 4.000 de răniţi.
Luptele în Sudan au izbucnit pe 15 aprilie, între forţele conduse de cei doi generali care au organizat lovitura de stat din 2021, generalul Mohamed Hamdane Daglo, cunoscut sub numele de „Hemedti”, şeful RSF, şi comandantul armatei, generalul Abdel Fattah al-Burhane, care se află la conducerea ţării din 2021. Joi, comandantul RSF a anunţat încetarea focului pentru trei zile, din motive umanitare şi religioase, arată CNN.