15 februarie 2020

Militari români la DEFENDER-Europe 20, cel mai mare exerciţiu aliat

Monitorul Apărării şi Securităţii

Aproximativ 350 de militari români, împreună cu 50 de mijloace tehnice, vor participa la cel mai mare exerciţiu aliat din anul acesta, DEFENDER-Europe 20, care se va desfăşura în perioada aprilie-mai 2020, conform unui oficial din MApN.

Sursă foto: SHAPE

Armata americană a început să disloce în Europa o divizie (aproximativ 20.000 de militari cu peste 6.000 de mijloace tehnice, la care se adaugă şi cele pre-poziţionate în Europa), fiind cea mai mare desfăşurare de forţe din ultimii 25 de ani pe bătrânul continent, conform Comandamentului Armatei Americane din Europa. Comandamentul de divizie va conduce trei brigăzi mecanizate, una de artilerie şi una de sprijin.

Acestora li se vor alătura alţi 8.000 de militari americani staţionaţi deja în Europa şi alţi 10.000 de militari din 18 ţări aliate şi partenere care vor participa la exerciţii conexe.

Trupele americane vor străbate 4.000 de km între cele două continente şi alte câteva mii pe teritoriul Europei.

Militarii americani vor sosi în şase porturi şi şapte aeroporturi europene din Belgia, Olanda, Germania şi Polonia, desfăşurând diverse acţiuni militare în zece ţări europene, cele mai importante fiind cele din Germania, Polonia şi Ţările Baltice.

Este impresionantă capacitatea armatei americane de a transporta rapid o forţă şi echipamente credibile de luptă din Statele Unite către Europa, fapt ce arată angajamentul SUA faţă de NATO şi apărarea Europei.

Totodată, DEFENDER-Europe 20 contribuie şi la creşterea pregătirii şi interoperabilităţii forţelor la nivel operaţional şi strategic.

Cum era de aşteptat, au fost semnale negative de la Moscova referitoare la exerciţiu, dar secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a dat asigurări că scenariul exerciţiului se bazează pe o operaţie de apărare, iar Rusia nu este o ţintă.

”Nu căutăm confruntarea cu Rusia, dar realitatea este că unele activităţi recente ale acestei ţări au redus stabilitatea şi securitatea”, a mai adăugat oficialul NATO într-o declaraţie publică postată pe site-ul Alianţei.

Astfel de exerciţii ale armatei SUA au început să se desfăşoare în Europa după ce Rusia a anexat ilegal, cu şase ani în urmă, Crimeea şi sprijină trupele rebele din estul Ucrainei, ameninţând ţările NATO din estul continentului.

Aceste activităţi arată angajamentul solid al SUA faţă de NATO pentru libertatea şi securitatea Europei.

Exerciţiile se desfăşoară anual, alternând regiunile din NE şi SE continentului.

Şi Rusia desfăşoară exerciţii militare la scară mare. De exemplu, anul trecut, armata rusă a exersat acţiuni ofensive fără precedent după destrămarea URSS, în cadrul exerciţiului Tsentr-2019, desfăşurat în perioada 6-21 septembrie, în poligoane din regiunile de Sud, Siberia şi Urali şi în Marea Caspică, prin participarea a 128.000 de militari din Rusia, India, Kazakhstan, Kyrgyzstan, China, Pakistan, Tajikistan şi Uzbekistan.

Din 2014, a crescut agresivitatea Federaţiei Ruse în zonă, după anexarea ilegală a Crimeei şi ocuparea estului Ucrainei, Rusia duce un intens război informaţional, se implică ilegal în alegerile din statele membre NATO şi agenţi ai serviciului rus de informaţii militare au executat un atac cu arme chimice într-o localitate din Marea Britanie.

Armata rusă ocupă teritorii din Georgia, Ucraina şi Republica Moldova, sprijină forţele guvernamentale siriene şi este clar că ambiţiile politicienilor ruşi nu se vor opri aici.