13 septembrie 2018

Militari din SUA au efectuat exerciţii împreună cu insurgenţi din Siria

Mihai Draghici

Militari americani au efectuat exerciţii cu insurgenţi sirieni, în sudul Siriei, în ceea ce un comandant rebel a numit drept un semnal puternic adresat Rusiei şi Iranului, informează site-ul agenţiei Reuters.

Colonelul Muhanad al Talaa, comandantul grupului insurgent Maghawir al Thawra, susţinut de Pentagon, a declarat că sute de militari americani şi combatanţi rebeli au participat la manevrele militare care au durat opt zile, desfăşurate în zona Tanf, situată în sudul Siriei, în apropierea frontierelor cu Iordania şi Irakul.

"Aceste exerciţii au o mare importanţă şi au contribuit la consolidarea apărării în acestă zonă, dezvoltând capacităţile de luptă şi moralul, inclusiv al civililor. Vom rămâne aici, fie că ruşii ori iranienii vor sau nu acest lucru", a declarat Muhanad al Talaa pentru agenţia Reuters.

Un purtător de cuvânt al Pentagonului a afirmat că exerciţiile comune sunt o demonstraţie de forţă, dând asigurări că Rusia a fost anunţată prin canale militare specifice. "Exerciţiile au fost efectuate pentru consolidarea capabilităţilor şi pentru a ne asigura că suntem pregătiţi să răspundem oricărei ameninţări la adresa forţelor noastre, în zona de operaţiuni", a declarat colonelul Sean Ryan.

Rusia şi Iranul sunt principalii susţinători ai Administraţiei Bashar al-Assad. Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Bilanţul conflictului depăşeşte 270.000 de morţi.