31 octombrie 2019

Militari americani, observaţi într-o zonă din Siria de unde Washingtonul anunţase retragerea

Mihai Draghici

Vehicule blindate americane au fost observate, joi, într-o zonă din nord-estul Siriei de unde Washingtonul anunţase că militarii SUA se retrăseseră înaintea ofensivei militare turce, afirmă surse citate de site-ul agenţiei de presă Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Surse militare din cadrul grupului insurgent kurd Forţele Democratice Siriene (SDF) au declarat că au observat vehicule americane patrulând între oraşele siriene Rmeilan şi Qahtaniyah, situate în apropierea frontierei cu Turcia.

"Nu a fost un caz singular", a declarat una dintre sursele citate.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a anunţat pe 6 octombrie retragerea trupelor americane din nord-estul Siriei, pentru a permite intervenţia militară a Turciei împotriva grupurilor insurgente kurde.

Întrebat despre vehiculele militare americane observate joi în nordul Siriei, colonelul Myles Caggins, un purtător de cuvânt al coaliţiei antiteroriste internaţionale coordonate de SUA, a declarat: "Toate operaţiunile coaliţiei sunt distanţate de alte forţe militare active în regiune. Am început repoziţionarea trupelor coaliţiei în zona Deir al-Zor, în coordonare cu partenerii noştri din cadrul SDF, pentru a consolida securitatea şi a continua misiunile de înfrângere a militanţilor Stat Islamic rămaşi în zonă".