23 septembrie 2019

Mike Pompeo va avea vineri o întrevedere cu Serghei Lavrov

Andrei Vacaru

Secretarul american de Stat, Mike Pompeo, va avea vineri o întrevedere cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în contextul sesiunii anuale a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, a anunţat duminică Departamentul american de Stat, citat de France 24.

Sursă foto: Mediafax

Ultima întâlnire dintre cei doi oficiali a avut loc în luna mai la Sochi. De atunci şi până în prezent, Washingtonul şi Moscova au renunţat la Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF) din 1987, care limita utilizarea armelor nucleare.

Retragerea din Tratat a provocat temeri cu privire la o nouă cursă a înarmărilor între Statele Unite şi Rusia, cu toate că preşedintele american, Donald Trump, şi-a exprimat dorinţa de a îmbunătăţi relaţiile cu omologul său rus, Vladimir Putin.

Relaţiile dintre cele două state continuă, totuşi, să fie tensionate, iar mai mulţi oficiali din cadrul Administraţiei Trump au criticat în repetate rânduri Moscova pentru politicile sale, în principal cele privind Ucraina şi Siria.

Un oficial american de rang înalt a informat că Statele Unite intenţionează să profite de ocazia reuniunii Adunării Generale a ONU pentru a contracara „influenţa negativă a unor state autocratice”, făcând referire la Rusia, Iran, Coreea de Nord, Venezuela, Siria şi China.