26 iulie 2019

Mike Pompeo transmite că s-ar duce în Iran „dacă acesta ar fi ordinul”

Bianca Pavaluca

Secretarul american de Stat, Mike Pompeo, a declarat într-un interviu că s-ar duce în Iran pentru discuţii, dacă ar fi necesar, în contextul escaladării tensiunilor dintre Statele Unite şi Iran, relatează Bloomberg.

Întrebat dacă ar fi dispus să meargă în Iran, Pompeo a răspuns afirmativ.

„Desigur. Dacă acesta este ordinul, m-aş duce bucuros. Mi-ar plăcea să am şansa să discut direct cu cetăţenii iranieni”, a declarat Mike Pompeo.

Relaţiile Statelor Unite cu Iranul sunt tensionate din cauza sancţiunilor impuse de Administraţia Donald Trump după retragerea din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Teheranul. Preşedintele SUA vrea limitarea activităţilor nucleare şi balistice iraniene. Tensiunile s-au amplificat după ce Iranul a doborât o dronă militară americană.

„Mi-ar plăcea să merg în Iran, nu pentru a face propagandă, ci pentru a le spune adevărul cetăţenilor iranieni despre ce a făcut conducerea lor şi despre modurile în care a dăunat Iranului”, a menţionat Pompeo.

De asemenea, secretarul american de Stat a discutat despre omologul său, Javad Zarif, şi despre rolul pe care acesta îl are în politicile guvernamentale. Pompeo consideră că deciziile sunt luate doar de liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei şi de Gardienii Revoluţiei.

„Ministrul de Externe Zarif nu decide mai multe lucruri în Iran decât un om de pe lună. La finalul zilei, deciziile sunt luate de ayatollah. El are cuvântul final acolo”, a adăugat Pompeo.