06 august 2018

Mike Pompeo: Statele Unite vor reimpune luni sancţiunile împotriva Iranului

Teodora Marinescu

Statele Unite vor reimpune sancţiuni împotriva Iranului, care vor intra în vigoare luni, a anunţat secretarul de Stat Mike Pompeo, pe fondul retragerii Washingtonului din acordul nuclear, relatează site-ul agenţiei Dpa.

Sursă foto: Mediafax

"Statele Unite vor reimpune aceste sancţiuni. Este o parte importantă a eforturilor noastre de a combate activitatea maliţioasă", a declarat Pompeo duminică.

"Trebuie să se comporte ca o ţară normală", a adăugat Pompeo.

În urmă cu câteva zile, Rouhani le-a spus diplomaţilor iranieni că SUA ar trebui să înţeleagă că un conflict cu Teheranul ar însemna "mama tuturor războaielor".

Sancţiunile urmează decizia preşedintelui american Donald Trump de a retrage Statele Unite din acordul nuclear. Liderul de la Casa Albă a argumentat că el lansase de mult timp avertismente în legătură cu acordul nuclear iranian, pe care l-a catalogat drept "defectuos", "decăzut şi putred", o "ruşine" pentru el, în calitatea de "cetăţean american". Acesta susţine că Iranul încearcă să fabrice arme atomice, oferind asigurări că Statele Unite nu vor permite acest lucru. Uniunea Europeană, Rusia şi China au indicat că doresc să menţină înţelegerea.