09 mai 2018

Mike Pompeo: Statele Unite sunt dispuse să coopereze cu Phenianul pentru instaurarea păcii în Peninsula Coreea

Marian Avram

Mike Pompeo, secretarul de Stat al SUA, aflat într-o vizită oficială în Coreea de Nord, a declarat, miercuri, că Washingtonul este dispus să coopereze cu Phenianul pentru instaurarea păcii în Peninsula Coreea, relatează site-ul agenţiei Yonhap.

Sursă foto: Mediafax

Declaraţiile lui Pompeo au fost făcute în cadrul unei întrevederi cu Kim Yong-chol, directorul Departamentului pentru Relaţii Inter-coreene de la Phenian. Pompeo a efectuat o vizită în Coreea de Nord pentru a stabili detaliile viitoarei întâlniri dintre preşedintele SUA, Donald Trump, şi liderul regimului de la Phenian, Kim Jong-un.

”Timp de mai multe decenii am fost adversari. Acum suntem încrezători că putem lucra împreună pentru rezolvarea acestui conflict, pentru îndepărtarea ameninţărilor la adresa lumii şi pentru oportunităţile pe care le merită cu desăvârşire nord-coreenii”, i-a transmis Pompeo oficialului de la Phenian.

Întâlnirea dintre Pompeo şi oficialul nord-coreean a avut loc la Hotelul Koryo din Phenian. Secretarul de Stat al SUA a precizat că încă sunt suficiente provocări pentru rezolvarea crizei.

Vizita lui Pompeo s-a încheiat miercuri, Trump anunţând că regimul de la Phenian a eliberat şi trei cetăţeni americani reţinuţi în Coreea de Nord.

Anterior, Coreea de Nord a acceptat principiul denuclearizării complete în schimbul unor garanţii de securitate. Regimul de la Phenian a semnalat deja că suspendă testele atomice şi balistice.