29 aprilie 2018

Mike Pompeo, secretarul de Stat al SUA, aflat într-o vizită în Orientul Mijlociu, acuză Iranul că destabilizează regiunea

Mircea Olteanu

Mike Pompeo, proaspăt învestitul secretar de Stat al SUA, aflat într-un turneu diplomatic în Orientul Mijlociu, a acuzat Iranul că destabilizează regiunea, inclusiv prin susţinerea regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi a mişcării insurgente şiite huthi din Yemen.

Oficialul american a vizitat Arabia Saudită, unde s-a întâlnit cu regele saudit Salman şi prinţul moştenitor Mohammed Bin Salman, cu care a discutat despre planurile Administraţiei Donald Trump de renegociere a acordului atomic cu Teheranul, informează site-ul postului France 24.

"(Teheranul) susţine indirect miliţii şi grupuri teroriste. Face trafic de arme pentru rebelii huthi din Yemen, şi Iranul desfăşoară campanii de atacuri cibernetice. Şi sprijină regimul criminal Assad", a declarat Pompeo, duminică, în cadrul unei conferinţe de presă alături de Adel al-Jubeir, ministrul de Externe al Arabiei Saudite.

"Spre deosebire de Administraţia anterioară, nu vom neglija vasta sferă a terorismului iranian", a adăugat oficialul american.

La rândul său, ministrul saudit a declarat că Riadul susţine "eforturile care au drept scop îmbunătăţirea acordului nuclear" şi îndeamnă la impunerea de noi sancţiuni împotriva Iranului pentru "încălcarea deciziilor internaţionale privind rachetele balistice, sprijinirea terorismului şi imixtiunea în afacerile altor ţări din regiune".

Pompeo a comentat că SUA "vor continua să lucreze cu aliaţii europeni pentru a repara acordul, însă dacă o înţelegere nu poate fi încheiată, preşedintele a spus că va renunţa la acel acord".

Oficialul american urmează să se întâlnească la Tel Aviv cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, după care va efectua o vizită luni în Iordania, înainte de a se întoarce la Washington.