31 august 2019

Mike Pompeo: Petrolierul iranian Adrian Darya se îndreaptă spre Siria

Andrei Vacaru

Secretarul american de Stat, Mike Pompeo, a informat vineri că Statele Unite au informaţii potrivit cărora petrolierul iranian Adrian Darya, cunoscut anterior sub numele de Grace 1, se îndreaptă către Siria, informează Reuters.

Sursă foto: Mediafax

„Avem informaţii credibile potrivit cărora petrolierul se îndreaptă către Tartus, Siria”, a scris acesta pe Twitter.

Informaţiile la care face referire Pompeo le contrazic pe cele prezentate anterior de autorităţile turce, potrivit cărora petrolierul se îndrepta spre Liban.

Potrivit datelor de localizare oferite de compania Refinitiv, petrolierul a executat vineri o serie de manevre şi pare să se îndrepte spre portul Iskenderun, aflat la aproximativ 200 de kilometri nord de rafinăria Baniyas din Siria, presupusa destinaţie iniţială a navei.

Totuşi, ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a afirmat că petrolierul, care transportă 2 milioane de barili de petrol, se îndreaptă spre „principalul port din Liban”.

După declanşarea conflictului civil sirian, porturile libaneze Beirut şi Tripoli au servit tot mai des drept puncte de tranzit pentru unele transporturi cu destinaţia Siria.

Petrolierul iranian a fost eliberat în august după ce a fost sechestrat timp de o lună de autorităţile din regiunea britanică Gibraltar, pe baza suspiciunilor că ar fi încălcat sancţiunile UE impuse Damascului, privind interdicţia de a livra petrol Siriei.

Cazul a atras reacţia vehementă a Iranului, care a capturat o navă comercială britanică în Strâmtoarea Hormuz.

Statele Unite au avertizat că ţările care permit andocarea petrolierului iranian ar putea fi vizate de sancţiuni.