15 septembrie 2018

Mike Pompeo îl denunţă pe predecesorul său pentru întâlniri "inadecvate" cu oficiali iranieni

Marinela Sarbu

Secretarul de Stat american, Mike Pompeo, l-a denunţat vineri pe predecesorul său John Kerry, pentru întâlniri cu oficiali iranieni în discuţii "inadecvate" şi l-a acuzat că "subminează în mod activ" politica administraţiei Trump faţă de Teheran, relatează Reuters.

Sursă foto: Mediafax

"Ceea ce a făcut secretarul Kerry este inadecvat şi fără precedent", a declarat Pompeo într-o conferinţă de presă, adăugând că "nu ar trebui să se angajeze într-un astfel de comportament. Nu este în concordanţă cu ceea ce este politica externă a Statelor Unite, conform indicaţiilor acestui preşedinte. Este mai mult decât inadecvat".

Criticile lui Pompeo faţă de Kerry vin la o zi după ce preşedintele Donald Trump l-a acuzat pe fostul secretar de stat de întâlniri "ilegale" cu Iranul, într-un mesaj postat pe Twitter.

"John Kerry a avut întâlniri ilegale cu foarte ostilul regim iranian, care nu poate decât să submineze munca noastră în detrimentul poporului american. El le-a spus să aştepte administraţia Trump! A fost înregistrat în conformitate cu legea privind înregistrarea agenţilor străini? RĂU!", a spus Trump pe Twitter.

Trump a retras Statele Unite de la un acord nuclear pe care Kerry la încheiat în 2015 între Iran şi şase puteri mondiale. Administraţia Trump a împins o linie fermă împotriva Teheranului, pe care o acuză de extinderea influenţei sale în Orientul Mijlociu prin sprijinirea grupurilor armate din ţări precum Siria, Liban şi Yemen.