05 septembrie 2018

Mike Pompeo face o vizită în Pakistan pentru a discuta cu noul premier Imran Khan

Marinela Sarbu

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a aterizat miercuri în Pakistan pentru o scurtă vizită în cadrul turneului său de stopare a conflictelor din regiune, în legătură cu războiul din Afganistan şi problema militanţilor islamici care au dominat discuţiile cu Pakistanul, relatează Reuters.

Pompeo urmează să facă o vizitâ în India, principala oprire a turneului său din Asia de Sud, unde se aşteaptă să facă presiuni asupra autorităţilor de la New Delhi în cazul achiziţiilor de petrol din Iran şi sistemelor de rachete ruseşti în cadrul discuţiilor cu oficialii indieni de rang înalt.

În Pakistan, Pompeo se va întâlni cu noul premier Imran Khan şi cu şeful armatei, Qamar Javed Bajwa, pe fondul legăturilor tensionate şi a reducerii ajutorului militar american, pentru presupusa reticenţă a Islamabadului de a-i înfrânge pe militanţii islamişti.

Noul ministru de externe al Pakistanului, Shah Mehmood Qureshi, a declarat că va discuta cu Pompeo asupra anulării de către Washington a unei plăţi de 300 de milioane de dolari pentru armata pakistaneză.

Preşedintele american Donald Trump a acuzat Pakistanul în mai multe rânduri că înşeală încrederea Statelor Unite deşi primeşte miliarde de dolari.

Departamentul de Stat american a criticat Pakistanul, un aliat cheie în zonă, că a eşuat să gestioneze problema grupărilor teroriste de pe teritoriul ţării, printre care gruparea Haqqani şi talibanii afgani.