11 octombrie 2018

Mike Pompeo: Eliberarea pastorului american Andrew Brunson ar fi „lucrul corect de făcut”

Bianca Pavaluca

Secretarul american de Stat Mike Pompeo a declarat miercuri că eliberarea pastorului american Andrew Brunson din custudia autorităţilor din Turcia ar fi un pas important şi „singurul lucru corect de făcut”, în contextul în care vineri are loc următoarea audiere, relatează Reuters.

Sursă foto: Mediafax

„Este singurul lucru corect de făcut, ar fi un gest umanitar din partea Turciei. Sper că în curând, pastorul şi soţia sa vor putea să se întoarcă în Statele Unite”, a declarat Mike Pompeo.

„Este un pas important pentru relaţiile dintre Statele Unite şi Turcia”, a adăugat secretarul de Stat.

Andrew Brunson a fost arestat în ancheta privind tentativa de lovitură de stat care a avut loc în Turcia în iulie 2016, acesta fiind acuzat că ar avea legături cu mişcarea clericului musulman Fethullah Gulen şi Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), organizaţii considerate drept teroriste de Ankara.

Pastorul american poate fi condamnat la 35 de ani de închisoare în Turcia dacă este găsit vinovat.

În ciuda presiunilor făcute de Administraţia preşedintelui american Donald Trump, preşedintele turc Tayyip Erdogan a insistat că nu poate încălca independenţa sistemului judiciar şi că decizia finală va fi luată de Curtea care se ocupă de procesul pastorului.