Mike Pompeo: Coreea de Nord pare să nu respecte angajamentele în sensul denuclearizării
Mihai DraghiciAdministraţia din Coreea de Nord, condusă de Kim Jong-Un, pare să nu respecte angajamentele în sensul denuclearizării, a acuzat vineri secretarul de Stat american, Mike Pompeo.
"Preşedintele Kim Jong-Un a anunţat angajamentul denuclearizării. Lumea a cerut, prin rezoluţiile Consiliului de Securitate ONU, denuclearizarea Coreei de Nord. În măsura în care se comportă într-un mod care intră în contradicţie cu acest lucru, nord-coreenii fie încalcă una sau mai multe rezoluţii ale Consiliului de Securitate ONU, fie înţelegem că încă trebuie să găsim modalităţi pentru atingerea obiectivului pe care îl dorim", a declarat Mike Pompeo, citat de site-ul agenţiei Reuters.
Surse citate de cotidianul The Washington Post au declarat recent că regimul stalinist de la Phenian pare să construiască rachete balistice intercontinentale.
Preşedintele SUA, Donald Trump, şi liderul Coreei de Nord, Kim Jong-Un, au anunţat, cu ocazia întrevederii istorice din Singapore, angajamentul denuclearizării Peninsulei Coreea, Washingtonul semnalând intenţia oferirii unor garanţii de securitate Phenianului. Până de curând, cele două părţi se ameninţau reciproc cu distrugerea. "Preşedintele Trump s-a angajat să ofere garanţii de securitate Coreei de Nord, iar liderul nord-coreean Kim Jong-Un a reiterat angajamentul ferm de a realiza denuclearizarea Peninsulei Coreea", se arată în comunicatul comun difuzat după întrevedere.
Însă analişti politici au avertizat că summitul a produs doar rezultate simbolice, nimic concret. "Nu este clar dacă vor urma noi negocieri în sensul atingerii obiectivului denuclearizării", a declarat Anthony Ruggiero, expert la Fundaţia pentru Apărarea Democraţiei, cu sediul în Washington. "Rezultatul pare a fi o reeditare a momentului în care negocierile au rămas acum peste zece ani, fără a fi un pas major înainte", a subliniat el.
Declaraţia comună nu conţine nicio referire la sancţiunile internaţionale impuse Coreei de Nord, nici la un viitor tratat de pace după războiul intercoreean din 1950-1953. China a exprimat speranţa că Statele Unite şi Coreea de Nord vor stabili modalităţile denuclearizării Peninsulei Coreea. "Trebuie să fie stabilit un mecanism de pace pentru Peninsula Coreea, trebuie anulate rezonabilele preocupări de securitate", a declarat un reprezentant al Administraţiei de la Beijing, Wang Yi.