26 iulie 2018

Mike Pompeo: Coreea de Nord continuă să producă materiale fisibile pentru bombe nucleare

Mircea Olteanu

Mike Pompeo, secretarul american de Stat, a declarat că regimul de la Phenian continuă să producă materiale fisibile pentru fabricarea de bombe nucleare, în pofida angajamentelor asumate de liderul nord-coreean Kim Jong-Un privind denuclearizarea ţării, informează site-ul cotidianului The Guardian.

Întrebat în cursul unei audieri în Senatul SUA în legătură cu informaţiile că Phenianul ar continua să producă materiale fisibile, Pompeo a răspuns: "Da, este corect (...) Da, continuă să producă materiale fisibile".

Pompeo însă a refuzat să răspundă dacă programul atomic nord-coreean continuă să avanseze.

Oficialul american a sugerat că declaraţiile publice pe acest subiect nu ar ajuta în cazul "unor negocieri complexe cu un adversar dificil".

Pompeo a declarat că Statele Unite încearcă pe cale diplomatica să convingă Phenianul să renunţe la arsenalul nuclear

Oficialul SUA, care a efectuat o vizită în perioada 5-7 iulie în Coreea de Nord, a mai afirmat că subliniat acest lucru în cursul discuţiilor "productive" cu oficialii nord-coreeni.

Donald Trump şi Kim Jong-Un, liderul Coreei de Nord, au anunţat, cu ocazia întrevederii istorice din Singapore, angajamentul denuclearizării Peninsulei Coreea, Washingtonul semnalând intenţia oferirii unor garanţii de securitate Phenianului. Până de curând, cele două părţi se ameninţau reciproc cu distrugerea.

Coreea de Nord a acuzat recent Administraţia de la Washington că insistă "unilateral şi într-un stil de gangster cu denuclearizarea", catalogând drept "regretabilă" această atitudine. Totuşi, Ministerul de Externe de la Phenian a subliniat că liderul nord-coreean, Kim Jong-Un, vrea în continuare "relaţii de prietenie şi încredere" cu preşedintele Donald Trump.

Preşedintele american a declarat recent că este "foarte mulţumit" de progresele denuclearizării din Coreea de Nord.