23 mai 2018

Mike Pompeo consideră că SUA şi UE pot avea o abordare comună în privinţa Iranului

Marian Avram

Mike Pompeo, secretarul de Stat al SUA, a declarat, marţi, este încrezător că Uniunea Europeană şi Statele Unite pot avea o abordare diplomatică comună în privinţa Iranului, relatează site-ul Ynetnews.

”Sunt încrezător că există un set de valori şi interese comune care ne vor conduce la aceeaşi concluzie cu privire la necesitatea de a răspunde ameninţărilor Iranului faţă de lume", a declarat Pompeo.

Anterior, Pompeo a prezentat o serie de condiţii pentru semnarea unui nou acord nuclear cu Iranul, somând regimul islamist de la Teheran să renunţe la "comportamentul negativ" şi ameninţând cu sancţiuni dure. Secretarul american de Stat a prezentat o serie de "solicitări fundamentale", subliniind că Administraţia de la Washington "preferă semnarea unui tratat", cu Iranul, în contextul în care preşedintele Donald Trump tocmai a dispus retragerea Statelor Unite din Tratatul nuclear din 2015.

Pompeo a avertizat că Statele Unite "vor aplica presiuni financiare fără precedent asupra regimului din Iran" dacă nu va aplica solicitările SUA. "S-ar putea ajunge la cele mai puternice sancţiuni din istorie", a atras atenţia Mike Pompeo, citat de cotidianul Financial Times şi de BBC.