28 aprilie 2018

Mike Pompeo cere Turciei să renunţe la achiziţionarea sistemelor S-400 din Rusia

Marian Avram

Mike Pompeo, secretarul de Stat al SUA, a cerut, vineri, Turciei să nu achiziţioneze sistemele de apărare antiaeriană S-400 din Rusia, atrăgând atenţia că acestea nu sunt compatibile cu sistemele de apărare ale NATO, informează site-ul agenţiei de presă Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Prezent la Bruxelles la o reuniune a miniştrilor de Externe ai statelor membre NATO, Pompeo i-a transmis lui Mevlut Cavusoglu, ministrul turc de Externe, că SUA au ”preocupări serioase” privind decizia Ankarei de a achiziţiona sisteme S-400 din Rusia.

”Secretarul de Stat a subliniat seriozitatea preocupărilor SUA faţă de achiziţionarea de către Turcia a sistemelor S-400. Pompeo i-a cerut lui Cavusoglu să ia în considerare îndeaproape sistemele interoperabile ale NATO”, a declarat un oficial american după o întrevedere ce a avut loc între Pompeo şi Cavusoglu.

În luna decembrie, Moscova şi Ankara au semnat acordul care prevede achiziţionarea de către Turcia a unor sisteme antiaeriene ruse S-400. Acordul privind sistemele antiaeriene S-400, care potrivit estimărilor are valoarea de 2,5 miliarde de dolari, a generat preocupări în Occident, în contextul în care Turcia este stat membru al Alianţei Nord-Atlantice. Sistemul antiaerian rus nu poate fi integrat în infrastructura militară NATO.

Sistemul rus S-400 este proiectat să distrugă avioane, rachete de croazieră şi rachete balistice, inclusiv rachete cu rază medie de acţiune, dar pot fi, de asemenea, utilizate pentru obiective aflate la sol. S-400 poate viza ţinte aflate la o distanţă de până la 400 de kilometri şi la o altitudine de până la 30 de kilometri.