28 aprilie 2018

Mike Pompeo cere statelor membre NATO să-şi respecte angajamentele privind cheltuielile militare

Marian Avram

Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, a declarat, vineri, că este esenţial ca statele membre NATO şi îşi respecte angajamentul de a aloca 2% din PIB pentru apărare, adăugând că Germania nu respectă angajamentele pe care şi le-a asumat în decembrie 2014, relatează Politico.eu.

Sursă foto: Mediafax

Prezent la Bruxelles la o reuniune a miniştrilor de Externe ai statelor membre NATO, Pompeo a atras atenţia că toate statele membre NATO trebuie să respecte angajamentul luat în 2014 privind alocarea a 2% din PIB pentru apărare.

”Germania nu respectă angajamentele pe care şi le-a asumat în decembrie 2014 în ceea ce priveşte chetuielile militare. Este esenţial ca aliaţii din NATO să îşi respecte angajamentele. Unele ţări au înregistrat progrese în ultimele luni şi aplaud eforturile lor”, a declarat secretarul american de Stat.

”Preşedintele Trump a făcut o prioritate din asta. Obiectivele rămân clare. Sperăm că, în apropierea summitului NATO din iulie, fiecare partener va prezenta un plan credibil pentru a atinge acest obiectiv. Şi-au asumat angajamente pentru asta. Este ceea ce aşteptăm în iulie", a adăugat Pompeo.

Administraţia Donald Trump insistă ca toate ţările NATO să aloce 2% din PIB pentru bugetele apărării. În afară de Statele Unite, 15 dintre cele 28 de state NATO au elaborat strategii în acest sens. Dar Spania a stabilit acest obiectiv bugetar abia pentru anul 2024, iar Ungaria pentru 2026. Belgia, Olanda, Luxemburg, Italia, Portugalia, Norvegia şi Danemarca tergiversează planurile. Franţa a semnalat majorarea cu o treime a bugetului apărării în intervalul 2017-2025, iar Germania a stabilit atingerea ţintei de 2% abia în 2024.

Potrivit unui Raport publicat de NATO în urmă cu o lună, Estonia, Grecia, Polonia şi Marea Britanie au îndeplinit obiectivul de a aloca 2% din PIB pentru apărare, iar Letonia, Lituania şi România se vor alătura în 2018. Cele 29 de state membre ale Alianţei Nord-Atlantice au investit peste 900 de miliarde de dolari pentru apărare în 2017, dar cheltuielile Statelor Unite reprezintă două treimi din această sumă.