12 aprilie 2019

Mike Pompeo avertizează Turcia că nu va primi avioane F35 în cazul în care achiziţionează sisteme antiaeriene S-400 din Rusia

Mircea Olteanu

Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, a afirmat săptămâna aceasta că Turcia nu va primi avioane invizibile pe radar de tip F-35 în cazul în care va achiziţiona sisteme de apărare antiaeriană S-400 din Rusia, informează site-ul Defense News.

Sursă foto: Mediafax

"Le-am comunicat acest lucru în mod privat, şi o voi face din nou, chiar aici, în mod public", a declarat Pompeo, atunci când a fost întrebat de un senator american dacă Administraţia SUA intenţionează să oprească livrarea de aeronave F-35 către Turcia în cazul în care Ankara achiziţionează sisteme militare din Rusia.

Pe de altă parte, Administraţia Recep Tayyip Erdogan a respins vineri presiunile Statelor Unite care au rolul de a împiedica achiziţionarea sistemelor antiaeriene ruse S-400, considerând că sunt "contrare dreptului internaţional".

Ankara a comandat un sistem antibalistic şi antiaerian rus S-400, dar cazul a amplificat tensiunile dintre Turcia şi Statele Unite, aliaţi în cadrul NATO. Statele Unite avertizează că sistemele S-400 nu sunt compatibile cu echipamentele NATO, formulând temeri că ar putea fi expuse date secrete de tip tehnic despre avioanele militare americane F-35, pe care Turcia vrea, de asemenea, să le achiziţioneze.