08 iulie 2019

Mike Pompeo avertizează Iranul cu noi sancţiuni după anunţul Teheranului privind extinderea programului său atomic

Mircea Olteanu

Mike Pompeo, secretarul de Stat al SUA, a avertizat duminică Iranul cu introducerea de noi sancţiuni după ce un oficial iranian a anunţat că Teheranul va depăşi limitele stabilite de Acordul atomic privind concentraţia uraniului îmbogăţit, informează agenţia Tass.

Sursă foto: Mediafax

"Cea mai recentă extindere a programului nuclear al Iranului va conduce la o şi mai mare izolare şi sancţiuni. Naţiunile ar trebui să revină la vechiul standard care interzicea îmbogăţirea (uraniului, n.red.) pentru programul nuclear iranian. Regimul din Iran, înarmat cu arme nucleare, ar reprezenta un pericol şi mai mare pentru lume", a afirmat Pompeo într-un mesaj postat pe Twitter.

Abbas Araghchi, ministrul adjunct de Externe de la Teheran, a transmis că Administraţia de la Teheran va înceta să respecte câte o prevedere a Acordului Nuclear la fiecare 60 de zile, dacă ţările semnatare nu iau măsuri pentru protejarea Iranului de sancţiunile impuse de Statele Unite.

Oficialul a precizat Iranul va începe să îmbogăţească uraniul la o concentraţie mai mare de 3,67% pentru a produce combustibil pentru centrala nucleară Bushehr.

În conformitate cu termeni Acordului atomic cu marile puteri, Iranul are voie să îmbogăţească uraniu până la un nivel de puritate de 3,67%.

Preşedintele Donald Trump a decis retragerea SUA din Acordul atomic semnat de marile puteri cu Iranul. Marea Britanie, Germania, Franţa, China şi Rusia doresc să menţină Acordul nuclear cu Teheranul. În urma reintroducerii sancţiunilor americane, Iranul a avertizat că ar putea renunţa la aplicarea unor angajamente asumate prin Acordului nuclear în cazul în care marile puteri semnatare nu îşi respectă promisiunile făcute în acord, în mod particular privind eliminarea sancţiunilor economice.