12 februarie 2019

Mike Pompeo afirmă că SUA au fost prea mult timp absente din Europa Centrală, iar rivalii au umplut golul

Mircea Olteanu

Statele Unite au fost prea mult timp absente din Europa Centrală, iar "rivalii" au umplut acest gol, a afirmat Mike Pompeo, secretarul american de Stat, aflat în vizită la Budapesta, adăugând că ţările aliate occidentale nu trebuie să permită Rusiei să provoace o ruptură între prietenii din NATO

Sursă foto: Mediafax

"De prea mult timp, SUA au fost absente din regiune. Acest lucru nu este acceptabil. Rivalii noştri au umplut acest gol", a declarat oficialul american într-o conferinţă de presă comună cu omologul său maghiar, Peter Szijjarto, informează agenţia de ştiri Dpa.

Vizita lui Pompeo la Budapesta are loc în contextul erodării relaţiilor între cele două state membre NATO ca urmare a relaţiilor strânse ale premierului maghiar Viktor Orban cu Rusia şi China.

 

 

Ungaria, alături de SUA şi celelalte ţări din UE, a impus sancţiuni Rusiei în legătură acţiunile Moscovei în Ucraina, însă critică frecvent utilitatea sancţiunilor şi s-a opus impunerii de măsuri suplimentare.

Pompeo a avertizat că statele aliate occidentale nu trebuie să-i permită preşedintelui rus Vladimir Putin să "provoace o ruptură între prietenii şi partenerii din NATO".

Totodată, oficialul american a avertizat că legăturile economice cu China, care investeşte masiv în Europa Centrală şi de Est, "adesea vin cu obligaţii", creând datorii economice şi politice.

Pe de altă parte, ministrul de Externe de la Budapesta, Peter Szijjarto, a afirmat că "relaţiile noastre cu Rusia nu pun la îndoială" faptul că Ungaria este un partener de încredere al Statelor Unite.

Pompeo a mai afirmat că statele aliate putea fi forţate să aleagă între firma chineză Huawei şi Statele Unite.

Statele Unite sunt îngrijorate că guvernul chinez ar putea accesa echipamentele americane de telecomunicaţii conectate la reţele în care dispozitive Huawei sunt de asemenea prezente.