01 iunie 2019

Mike Pompeo a transmis Germaniei că ar putea pierde accesul la informaţii secrete din SUA dacă utilizează tehnologia Huawei pentru reţelele 5G

Mircea Olteanu

Mike Pompeo, secretarul american de Stat, a avertizat vineri Germania că ar putea pierde accesul la informaţii secrete din SUA în cazul în care utilizează tehnologia Huawei pentru reţelele 5G, informează agenţia de ştiri Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Aflat într-un turneu european, oficialul american a declarat în cursul vizitei sale în Germania că ţările aliate au de luat o "decizie suverană" privind ce tehnologie să folosească, însă această decizie va avea consecinţe.

"(Există) un risc că vom trebui să ne schimbăm comportamentul în lumina faptului că nu putem permite ca datele privind cetăţeni privaţi ori date privind securitatea naţională să fie prezente pe reţele în care nu avem încredere", a declarat şeful diplomaţiei americane după o întrevedere cu omologul său german, Heiko Maas.

"Vor lua propriile lor decizii suverane (dar noi) le vom vorbi deschis cu privire la riscuri ... iar în cazul Huawei, preocuparea este că nu este posibil să le atenuezi în cadrul unei reţele 5G", a mai afirmat oficialul american.

Pompeo, care s-a întâlnit ulterior şi cu cancelarul Angela Merkel, a afirmat că Germania este "un aliat şi un partener major, important al Statelor Unite".

Autorităţile de la Washington au inclus Huawei pe lista companiilor care nu pot semna contracte cu firmele din Statele Unite fără o aprobare specială, măsură care a dus la amplificarea războiului comercial dintre SUA şi China. Decizia Administraţiei Trump a fost luată din motive de securitate naţională, în condiţiile în care compania este acuzată că produsele sale ar prezenta riscuri de securitate şi ar fi utilizate inclusiv pentru spionaj în favoarea Beijingului.

Huawei a respins în repetate rânduri acuzaţiile potrivit cărora produsele sale prezintă riscuri de securitate şi a negat orice legătură cu regimul de la Beijing.

Un reprezentant al Ministerului de Externe al Chinei a afirmat recent că State Unite nu au reuşit până în acest moment să dovedească acuzaţiile potrivit cărora produsele Huawei ar prezenta un risc de securitate.