11 decembrie 2019

Mike Pompeo a discutat cu Serghei Lavrov despre situaţia din Libia

Andrei Vacaru

Secretarul american de Stat, Mike Pompeo, a declarat miercuri că Statele Unite doresc să colaboreze cu Rusia pentru încheierea conflictului din Libia, dar a adăugat că i-a reamintit marţi ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, că Libia este supusă unui embargo în privinţa importului de arme.

Sursă foto: Mediafax

„Vrem să colaborăm cu Rusia, să ajungem la masa negocierilor, să avem o serie de discuţii care să ducă la o decizie care să creeze ceea ce au încercat Naţiunile Unite să facă”, a declarat Pompeo miercuri în cadrul unei conferinţe de presă, informează site-ul agenţiei de presă Reuters.

„I-am reamintit (lui Lavrov, n. red.) că există un embargo privind armele care încă este în vigoare în Libia şi că nicio ţară nu ar trebui să livreze armament în Libia”, a adăugat oficialul american.

Libia este afectată de un război civil din 2014, Guvernul condus de Fayez al-Serraj fiind în conflict cu forţele conduse de generalul Khalifa Haftar.

Armata Naţională Libiană (LNA), condusă de Haftar şi susţinută de Egipt, Emiratele Arabe Unite şi Rusia, încearcă încă din luna aprilie să preia controlul asupra capitalei ţării, Tripoli.

Luna trecută, autorităţile de la Washington au făcut apel la LNA să pună capăt ofensivei asupra capitalei. Pompeo a declarat miercuri că Statele Unite au făcut apel la Moscova şi alte părţi implicate în conflict să renunţe la livrările de arme către Libia.