03 septembrie 2019

Mike Pence cere Uniunii Europene să negocieze „cu bună credinţă” pe tema Brexit

Bianca Pavaluca

Vicepreşedintele american Mike Pence a îndemnat Uniunea Europeană să negocieze cu prim-ministrul britanic Boris Johnson „cu bună credinţă” şi să ajungă la un acord pe tema Brexit care respectă suveranitatea Marii Britanii, relatează Reuters.

Sursă foto: Mediafax

„Statele Unite susţin decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană, dar observăm provocările de la frontieră şi vă asigurăm că vom continua să încurajăm Marea Britanie şi Irlanda să se asigure că acordul Brexit respectă prevederile Acordului de la Belfast”, a declarat Mike Pence.

„În contextul apropierii termenului limită pentru Brexit, îndemnăm Irlanda şi Uniunea Europeană să negocieze cu bună-credinţă cu prim-ministrul Johnson şi să lucreze împreună pentru a ajunge la un acord care respectă suveranitatea Marii Britanii”, a adăugat vicepreşedintele american.

Declaraţiile vicepreşedintelui american au fost făcute în Dublin, în cadrul unei conferinţe de presă comună cu prim-ministrul irlandez Leo Varadkar.

John Bolton, consilierul pentru Securitate Naţională al preşedintelui american Donald Trump, a declarat în urmă cu două săptămâni că Statele Unite vor susţine producerea unui Brexit fără acord şi vor facilita semnarea rapidă a unui acord comercial bilateral.

Washingtonul şi Londra elaborează un acord comercial "substanţial", care până acum nu era posibil din cauza apartenenţei Marii Britanii la Uniunea Europeană, a declarat la sfârşitul lunii iulie preşedintele SUA, Donald Trump, după o conversaţie prin telefon cu noul premier britanic, Boris Johnson.

Boris Johnson, noul prim-ministru britanic a adoptat o abordare dură faţă de Uniunea Europeană, respingând Acordul Brexit elaborat de fostul Cabinet Theresa May cu Bruxellesul şi afirmând că Marea Britanie se va retrage din Blocul comunitar pe 31 octombrie 2019 cu sau fără un nou tratat.