15 august 2019

Mii de persoane prezente în Portul Turistic Mangalia, de Ziua Marinei Române

Cătălin Legănel

Ziua Marinei Române a fost sărbătorită, joi, şi în Portul Turistic Mangalia, câteva mii de persoane fiind prezente la amplele manifestări organizate de militarii Forţelor Navale Române, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Spectacolul dedicat evenimentului a cuprins, încă de dimineaţă, o serie de activităţi special pregătite pentru turişti şi localnici, spectatorii putând urmări exerciţiile militare ce s-au desfăşurat pe mare, dar şi pe uscat, în care au fost implicate nave militare, scafandri de luptă, infanterie marină care a folosit muniţia de manevră, elicoptere şi avioane de atac pentru îndepărtarea inamicului.

Pe cheul din Portul Turistic, spectatorii au avut prilejul de a sta destul de aproape de militarii care respingeau un atac armat de pe mare, moment foarte apreciat de public.

După exerciţiile militarilor, zeul Neptun a declarat deschise jocurile marinăreşti, la care au avut acces şi spectatorii. Conform programului vor urma după-amiază concursuri de ambarcaţiuni cu rame şi vele, dar şi jocurile marinăreşti precum: „porcul la şcondru”, „trasul la parâmă”, „fuga cu oul în lingură”, „fuga în sac”, „hora raţelor” sau „aruncarea bandulei în mare”.

Manifestările prilejuite de marea sărbătoare a marinarilor vor mai cuprinde un concert de muzică de fanfară, dar şi un spectacol artistic susţinut de colaboratori ai Cercului Militar.

De asemenea, începând cu ora 18.00, va avea loc un concert al cunoscutei interprete Antonia, pe scena plutitoare din Portul Turistic. Tot aici, vor mai susţine recitaluri Ana Maria Telefca, dar şi dansatorii din Ansamblurile Zestrea Callatiană şi trupa de mici dansatori condusă de Oana Pencea.

Manifestările dedicate Zilei Marinei Române se vor încheia în jurul orei 22.30, cu retragerea marinarilor către cazarmă cu torţe în mâini, defilând pe faleza din Portul Turistic şi cu un foc de artificii.