Mii de morţi şi sute de mii de răniţi în conflictul din Tigray. SUA iau în considerare impunerea unor sancţiuni aliatului etiopian. Trupe militare eritreene, implicate în conflict
Andreea SoareDoi senatori ai SUA au cerut guvernului să ia în considerarea aplicarea unor sancţiuni liderilor politici sau militari responsabili de încălcarea drepturilor umane în timpul conflictului care durează de mai bine de o lună în regiunea Tigray din nordul Etiopiei, relatează Reuters.
Conflictul pare să fi dus la moartea a mii de oameni şi la strămutarea a mai mult de 950.000 de persoane, potrivit unor estimări făcute de ONU, 50.000 dintre aceştia fiind nevoiţi să meargă în Sudan. Aproximativ 45% dintre refugiaţi sunt copii.
Este pentru prima dată când senatorii SUA propun măsuri de când a început conflictul, pe 4 noiembrie, între forţele federale etiopiene şi Frontul de Liberare a Poporului din Tigray.
Există preocupări privind rapoartele care susţin că civilii au fost vizaţi în acest conflict de către ambele părţi. Acest lucru reprezintă o problemă de politică pentru SUA care consideră Etiopia un aliat de securitate important în regiune, în special în privinţa luptei împotriva militanţilor islamişti al Shabaab din Somalia, care au legături cu Al-Qaida.
Potrivit unuia dintre senatorii care au înaintat această propunere: „Conflictul din Tigray a dus la moartea a mii de oameni şi a creat o criză umanitară de proporţii, ameninţând pe termen lung stabilitatea din Etiopia şi din întreaga regiune”, citează Reuters.
Purtătorul de cuvânt al prim-ministrului Abiy Ahmed, Billene Seyoum, a reacţionat imediat: „Guvernul federal este pregătit şi capabil să reinstaleze ordinea”.
Deşi guvernul federal a ocupat capitala regiunii Tigray, Mekelle, şi a declarat victorie, forţele Frontului de Liberare a Poporului au declarat că vor continua lupta. Declaraţiile din ambele părţi sunt dificil de verificat întrucât reţelele de interne şi telefonie mobilă din regiune sunt întrerupte.
Cu toate acestea, persoanele care au părăsit regiunea Tigray în această perioadă au declarat că au fost martorii atacurilor aeriene din partea guvernului, a focurilor de armă în plină stradă sau a uciderii unor persoane cu machete. În jur de 600 de persoane ar fi fost înjunghiate sau tăiate până la moarte în Mai Kadra, un oraş din Tigray, la doar o săptămână de la începerea conflictului.
Trupe din Eritreea, implicate în conflict
Potrivit unui purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, SUA sunt de părere că trupele militare eritreene sunt implicate în conflictul din regiunea Tigray.
„Am primit rapoarte credibile cu privire la implicarea armatei eritreene în Tigray şi considerăm că acest lucru este foarte grav. Cerem acestor trupe să se retragă imediat”.
Trupele eritreene s-ar fi implicat în conflict pentru a-l susţine pe prim-ministrul Aby Ahmed.
Acesta a câştigat, anul trecut, Premiul Nobel pentru Pace pentru pacea realizată cu Eritreea la care, un an mai târziu, se pare că a apelat pentru a i se alătura în conflict.
Etiopia este una dintre cele mai bine înarmate ţări din Africa, iar Frontul de Eliberare a Poporului din Tigray a dominat armata şi guvernul înainte ca Abiy să vină la putere, în 2018. Astfel, aceştia au îndeajuns de multă experienţă în conflicte câştigată în timpul războiului de la graniţa cu Eritreea, din apropiere de regiunea Tigray. Potrivit Grupului Internaţional de Criză, Frontul de Liberare a Poporului ar dispune de forţe paramilitare şi miliţii locale care ajung undeva la 250.000 de persoane.