01 octombrie 2018

Mihai Fifor: Avioanele F-16 vor fi folosite la Poliţia Aeriană din luna februarie

Nicolae Oprea

Ministrul Apărării a declarat, luni, că a discutat cu omologul său american, Jim Mattis, despre achiziţia de aeronave F-16. Mihai Fifor a mai spus că aeronavele deja cumpărate vor fi folosite din februarie la Poliţia Aeriană.

„Am discutat şi despre programul F-16, pe care dorim să continuăm să le achiziţionăm. În primă instanţă sunt cele cinci aeronave pe care urmează să le achiziţionăm tot din Portugalia, aşa cum s-a întâmplat şi cu celelalte 12. E adevărat, am cerut sprijin şi Secretarului Apărării, pentru că fie că se cumpără din Portugalia, fie că se cumpără din altă ţară aliată, procedura e aceeaşi şi este nevoie de un acord al Statelor Unite pentru ca această procedură să aibă loc. Vă asigur că secretarul Jim Mattis ne-a dat toate asigurările că va exista sprijin pentru acest program”, a declarat Mihai Fifor, luni, după ce a participat la deschiderea anului universitar la Academia Militară din Bucureşti.

Ministrul a mai porecizat faptul că aeronavele F-16 care au fost achiziţionate vor fi folosite, din luna februarie, la Poliţia Aeriană.

„Statul Major al Forţelor Aeriene dă asigurări că începând cu luna februarie vom putea ieşi la Poliţia Aeriană cu F-16. Atunci se termină toată procedura, toată pregătirea necesară pentru a opera aceste avioane în condiţii de maximă siguranţă şi operativitate”, a mai declarat Mihai Fifor.