19 februarie 2024

Migranţi depistaţi cu ajutorul dronelor, la graniţa de vest

Laura Buciu

18 migranţi au fost opriţi la graniţa de vest de poliţiştii de frontieră. Dintre ei, cinci au fost depistaţi cu ajutorul unei drone, transmite, luni, Poliţia de Frontieră Română.

Sursă foto: Poliţia de Frontieră

Poliţiştii de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea au depistat, ascunşi în mijloace de transport sau deplasându-se pe jos, 18 cetăţeni din diverse state care au încercat să treacă ilegal frontiera în Ungaria, pentru a ajunge, apoi, în ţări din vestul Europei.

Cinci cetăţenii din Pakistan şi Sri Lanka au fost depistaţi de poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Vărşand cu ajutorul unei drone.

Astfel, în noaptea de duminică spre luni, în jurul orei 01.20, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Vărşand au observat la aproximativ 200 de metri de linia de frontieră, cu ajutorul unei drone, un grup format din cinci persoane care se deplasau pe jos. S-a procedat la deplasarea către locul unde se aflau persoanele şi interceptarea acestora. Întrucât nu îşi justificau prezenţa în zonă, au fost conduse la sediul sectorului pentru efectuarea verificărilor. În urma cercetărilor a fost stabilit faptul că sunt cetăţeni din Pakistan şi Sri Lanka, intraţi legal în România.

Şi poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Turnu împreună cu poliţişti de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timiş au depistat, la aproximativ 50 de metri de linia de frontieră, într-un autoturism înmatriculat în Serbia şi condus de un român, cinci cetăţeni străini.

În acest caz poliţiştii de frontieră au stabilit că sunt cetăţeni Sri Lanka, Etiopia şi Bangladesh.

De asemenea, poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Episcopia Bihor au descoperit, în 17 februarie, trei persoane din Congo, ascunse sub una din semiremorcile transportate de vagoanele trenului de marfă care circula pe relaţia Oradea-Stuttgart. Alte cinci persoane din Egipt au fost descoperite la aproximativ 300 de metri faţă de linia de frontieră, de către poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Borş, într-un autovehicul înmatriculat în Italia.

Având în vedere aspectele constatate, poliţiştii de frontieră au demarat cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de trafic de migranţi pentru şoferii autoturismelor şi tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat pentru cetăţenii depistaţi ascunşi în mijloace de transport, respectiv pe jos, urmând ca, la finalizarea acestora, să fie dispuse măsurile legale care se impun.