09 iunie 2021

MiG-29 bulgăresc prăbuşit în Marea Neagră. A fost lansată o operaţie de căutare-salvare

Florin Jipa

Un MiG-29 al Forţelor Aeriene bulgare a dispărut, pe 9 iunie, de pe radar, în timp ce participa la exerciţii militare deasupra Mării Negre, conform mai multor publicaţii locale.

Sursă foto: Wikimedia

„O operaţie de căutare şi salvare a fost lansată imediată şi încă se află în desfăşurare”, a transmis Ministerul Apărării din Bulgaria, adăugând că exerciţiul militar Shabla 21 a fost suspendat. “Există două fregate în zona accidentului, un căutător de mine, pentru localizarea avionului. Elicopterele Forţelor Aeriene şi vasele Marinei, inclusiv o dronă, participă la căutări.”

Bulgaria mai are o escadrilă de aeronave MiG-29, în jur de 15 aparate, de producţie sovietică. Două avioane de acest tip s-au prăbuşit, în 1994 şi 2021.

Astăzi, Consiliul Atlantic din Bulgaria a cerut printr-un comunicat de presă ca ţara vecină să suspende operaţiile de reparare a MiG-urilor 29 în Federaţia Rusă şi să verifice respectarea calităţii acestora, dar şi pregătirea piloţilor care ar fi sub standardele NATO.

Bulgaria a semnat, anul trecut, un contract cu Statele Unite, pentru jumătate de escadrilă, opt aparate, F-16 F-16 Block 70 noi, pentru aproximativ un miliard de dolari. Ministrul bulgar al Apărării, a declarat ulterior că intenţionează să cumpere încă opt avioane, fără să specifice când.