20 iunie 2019

Michelle Bachelet, Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, se află în vizită în Venezuela

Andrei Vacaru

Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, a ajuns miercuri în Venezuela, unde întreprinde o vizită pentru a analiza actuala criză politică şi economică din această ţară, informează France 24.

Sursă foto: Mediafax

Vizita oficialului va include întâlniri cu preşedintele Nicolas Maduro şi cu liderul opoziţiei, Juan Guaido, iar vineri, în ultima zi a prezenţei sale în această ţară, Michelle Bachelet va ţine o conferinţă de presă.

Potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite, aproximativ patru milioane de venezueleni au părăsit ţara din 2015 şi până în prezent, în condiţiile în care bunurile de strictă necesitate au devenit extrem de greu de cumpărat, serviciile publice, inclusiv cele medicale au intrat în colaps, iar ţara se confruntă cu fenomenul hiperinflaţiei.

Juan Guaido, care s-a autoproclamat preşedinte interimar în ianuarie, a declarat că întâlnirea sa cu Bachelet poate fi văzută ca fiind „o recunoaştere a catastrofei” cu care se confruntă Venezuela, însă France 24 notează că vizita Înaltului Comisar vine la invitaţia lui Nicolas Maduro.

Potrivit unui comunicat al ONU, Bachelet intenţionează să se întâlnească cu „victimele abuzurilor şi cu rudele acestora”, dar şi cu alţi membri ai comunităţii.

Michelle Bachelet, care pregăteşte un raport cu privire la situaţia din Venezuela, a criticat în trecut reacţia Guvernului de la Caracas faţă de această criză şi a făcut apel la autorităţi să respecte „dreptul fundamental de întrunire şi asociere paşnică şi libertatea de exprimare”.

Bachelet a criticat, însă, şi sancţiunile impuse de preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, asupra sectorului petrolier din Venezuela. Ea a declarat că aceste sancţiuni au repercusiuni asupra populaţiei, în condiţiile în care 96% din bugetul acestei ţări se bazează pe industria petrolieră.

Mai multe organizaţii non-guvernamentale au făcut apel la organizarea de manifestaţii vineri, cu scopul de a atrage şi mai mult atenţia comunităţii internaţionale faţă de situaţia din Venezuela.