10 octombrie 2018

Michel Barnier: UE şi Marea Britanie se apropie de un acord pe tema Brexit

Mihai Draghici

Uniunea Europeană şi Marea Britanie pot ajunge la un acord pe tema Brexit săptămâna viitoare, afirmă negociatorul-şef al UE, Michel Barnier, insistând însă că Londra probabil va fi nevoită să accepte controale comerciale în Irlanda de Nord.

Sursă foto: Mediafax

"Un acord poate fi adoptat până pe 17 octombrie, miercurea viitoare, dacă reuşim să finalizăm negocierile", a declarat Michel Barnier, citat de site-ul agenţiei Reuters.

Michel Barnier pledează pentru soluţionarea problemei vamale prin instituirea controalelor între Irlanda de Nord şi restul Marii Britanii.

Pentru taxe vamale şi TVA, "propunem folosirea actualelor proceduri, pentru a evita verificări la puncte de tranzit. Singurele controale vizibile între Irlanda de Nord şi restul Marii Britanii ar implica scanarea codurilor de bare în camioane şi containere, la bordul feriboturilor sau în porturile de tranzit", a explicat Michel Barnier.

"Provocarea cu care ne confruntăm este să ne asigurăm că aceste proceduri sunt uşoare şi posibile, nu împovărătoare, mai ales pentru companiile mici şi mijlocii", a subliniat Barnier într-un discurs rostit în Parlamentul European.

Partidul Democrat Unionist, de a cărui susţinere depinde Guvernul Theresa May, se opune instituirii de controale între Irlanda de Nord şi restul Marii Britanii. Michel Barnier a subliniat că sunt necesare alegeri politice dificile în Marea Britanie, dar nu din cauza Uniunii Europene, ci din cauza rezultatului referendumului în favoarea Brexit.