01 septembrie 2018

Michel Barnier: Fără "backstop" nu va exista un acord de Brexit

Tudor Ionescu

Michel Barnier, negociatorul-şef pentru Brexit al Uniunii Europene, a avertizat Marea Britanie că nu va exista niciun acord de Brexit în lipsa unui plan concret privitor la graniţa dintre Irlanda şi Irlanda de Nord, relatează Bloomberg.

"Trebuie să avem un mecanism de protecţie (aşa-numita soluţie "backstop" - n.r.) detaliat care să fie operaţional din punct de vedere legal. Este o problemă destul de urgentă. Fără un mecanism, nu va exista un acord", a declarat negociatorul-şef al UE, la capătul întâlnirii cu Dominic Raab, Secretarul de Stat pentru ieşirea din UE.

Atât Michel Barnier, cât şi Dominic Raab au precizat, totuşi, că vor să încheie discuţiile pe această temă în luna octombrie, oficialul britanic fiind, de asemenea, de părere că este nevoie de o soluţie funcţională.

Dar până la întrevederea din luna octombrie, Theresa May, prim-ministrul britanic, va avea o întâlnire (pe 20 septembrie) cu liderii celorlalte 27 de state-membre ale Uniunii.

Declaraţiile lui Michel Barnier fac astfel inutil planul alternativ de Brexit conceput de susţinătorii populişti ai Brexitului din cadrul Partidului Conservator. Conform acelui plan, în eventualitatea în care Uniunea Europeană ar fi facut concesii cu privire la graniţa irlandeză (lucru de acum exclus), s-ar fi intenţionat propunerea unui acord de liber schimb între UE şi Regatul Unit. Iar acel acord ar fi fost conceput după modelul Acordului Economic şi Comercial Complet (CETA) dintre Canada şi Uniunea Europeană.

Negocierile pentru Brexit nu sunt, însă, complicate doar de problema graniţei dintre Irlanda şi Irlanda de Nord. Ci şi de cea a lipsei consensului din rândul clase politice britanice, cu precădere a celei din cadrul Partidului Conservator, din care provine prim-ministrul Theresa May. De altfel, prim-ministrul britanic s-a confruntat cu numeroase demisii şi critici venite din direcţia membrilor populişti ai propriului partid, pentru modul in care negociază cu Uniunea Europeană.

Brexitul se va produce pe data de 29 martie 2019, un acord între Marea Britanie şi Uniunea Europeană necesitând ratificarea atât de către parlamentul britanic, cât şi de cel european.