29 martie 2019

Michel Aoun, preşedintele Libanului, avertizează că Europa se va confrunta cu un nou val de refugiaţi

Andrei Vacaru

Michel Aoun, preşedintele Libanului, a declarat că Europa trebuie să se pregătească pentru un nou val de refugiaţi care ar urma să pornească „curând” spre continent, potrivit Euronews.

Aoun a făcut declaraţiile săptămâna aceasta, în timpul unei vizite în Rusia, şi a adăugat că situaţia economică actuală a Libanului i-ar putea forţa pe refugiaţii aflaţi acum pe teritoriul său să se îndrepte către Europa pentru o viaţă mai bună.

„Europa este direct interesată de rezolvarea situaţiei, în contextul în care refugiaţii sirieni care se află în Liban nu sunt mulţumiţi de situaţia economică”, a mai declarat preşedintele libanez. Din acest motiv, „noi valuri de migranţi vor porni curând către Europa”, a adăugat el.

Libanul, care se învecinează cu Siria la Nord şi Est găzduieşte aproximativ un milion de refugiaţi sirieni, potrivit datelor ONU. Potrivit estimărilor, numărul acestora ar ajunge la 1,5 milioane, aproape un sfert din populaţia Libanului, la care se adaugă şi alţi 500.000 de refugiaţi palestinieni.

„Este un număr foarte mare (de refugiaţi, n.r.) pentru ţara noastră”, a declarat Aoun, care a ţinut să precizeze şi că numărul mare de azilanţi reprezintă o problemă mare pentru economie.