10 aprilie 2019

Mevlut Cavusoglu: Dacă Statele Unite nu vor aproba vânzarea sistemelor Patriot, vom căuta alternative

Bianca Pavaluca

Turcia şi-ar putea extinde planul de achiziţii de sisteme de apărare din Rusia dacă nu va putea cumpăra sisteme antiaeriene şi antibalistice Patriot din SUA şi va căuta alternative dacă nu va primi aeronavele F-35, a declarat miercuri ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu, citat de Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Ministrul a transmis că nu a primit un răspuns pozitiv din partea Administraţiei de la Washington în ceea ce priveşte formarea unei echipe de specialişti care să verifice achiziţia de sisteme antieriene S-400 din Rusia.

Statele Unite au negociat cu Turcia o potenţială furnizare de sisteme Patriot pentru a împiedica achiziţionarea sistemelor S-400 din Rusia.

Planul de achiziţionare a sistemelor antiaeriene S-400 de către Turcia a fost anunţat prima dată în noiembrie 2016. În septembrie 2017, preşedintele turc Tayyip Erdogan a anunţat că a semnat contractul cu Moscova şi a plătit un avans pentru sistemele S-400.

Cazul a amplificat tensiunile dintre Turcia şi Statele Unite, ţări membre NATO. Statele Unite au avertizat că sistemele S-400 nu sunt compatibile cu echipamentele NATO, formulând temeri că ar putea fi expuse date secrete de tip tehnic despre avioanele militare americane F-35 pe care Turcia vrea să le achiziţioneze.

Preşedintele turc Tayyip Erdogan a declarat miecuri că există posibilitatea ca livrarea sistemelor S-400 din Rusia să fie făcută înainte de luna iulie, termenul stabilit iniţial de cele două ţări. La întoarcerea dintr-o vizită oficială în Rusia, Erdogan a transmis că a fost presat în mod constant să renunţe la achiziţia sistemelor S-400.

„Le-am spus că afacerea e încheiată, totul e aranjat. Livrarea sistemelor S-400 trebuia făcută în luna iulie. Poate putem muta termenul mai devreme”, a declarat Erdogan.