26 iunie 2019

Mesajul ministrului Apărării, de Ziua Drapelului Naţional: Tricolorul exprimă prin sine tot ce înseamnă ţară, neam, trecut şi viitor

Andreea Soare

Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, a transmis un mesaj, joi, 26 iunie, cu ocazia Zilei Drapelului Naţional, subliniind că tricolorul exprimă prin sine tot ce înseamnă ţară, neam, trecut şi viitor.

Sursă foto: MApN

„Se împlinesc, astăzi, 171 de ani de la declararea oficială a tricolorului românesc ca drapel naţional, prilej cu care, în calitate de cetăţean al României şi de ministru al apărării naţionale, îmi exprim deplinul respect faţă de culorile-simbol ale poporului român şi întreaga recunoştinţă faţă de toţi cei care, cu eroism, curaj şi iubire de patrie, şi-au sacrificat viaţa luptând sub faldurile drapelelor de luptă ale armatei române. Tricolorul, care exprimă prin sine tot ce înseamnă ţară, neam, trecut şi viitor, a fost purtat spre redute de bravii luptători de la 1877-1878 şi arborat pe metereze, să vestească lumii că Ţara Românilor există şi este liberă şi stăpână pe destinele ei.  De atunci, Drapelul a fost martor la toate momentele importante din istoria noastră - înfăptuirea marii Uniri, din 1918, care a însemnat desăvârşirea unităţii politice a naţiunii române, participarea românilor în Primul şi Al Doilea Război Mondial, Revoluţia din decembrie 1989”, se arată în mesajul ministrului Gabriel Leş.

„Pentru militari, drapelul are o semnificaţie cu totul aparte. În acest sens au rămas memorabile cuvintele rostite, în anul 1863, în faţa ostaşilor români, de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza, cu prilejul decernării primelor drapele de luptă ale armatei: “Steagul e România ! Acest pământ binecuvântat al Patriei, stropit cu sângele străbunilor noştri şi îmbelşugat cu sudoarea muncitorului. El este familia, ogorul fiecăruia, casa în care s-au născut părinţii, unde se vor naşte copiii noştri !… Steagul e totodată trecutul, prezentul şi viitorul ţării, întreaga istorie a României”. Şi astăzi, ostaşii îl poartă cu firească mândrie pe însemnele şi uniformele lor şi pe tehnica de luptă. Ei l-au făcut cunoscut în întreaga lume acolo unde armata a fost şi este prezentă în misiuni şi exerciţii internaţionale, militarii fiind cei mai buni ambasadori ai României”, mai transmite ministrul.

„În acest an, semnificaţia sărbătorii este cu atât mai importantă, deoarece se împlinesc 15 ani de când drapelul României a fost arborat, pentru prima oară, la Cartierul General al NATO din Bruxelles, la 2 aprilie 2004. România şi-a câştigat atunci, prin accederea cu drepturi depline în Alianţă, realizată prin contribuţia esenţială a militarilor săi, şansa de a-şi valida ireversibil vocaţia democratică şi pro-occidentală. Apartenenţa la NATO şi Uniunea Europeană, respectiv materializarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii, reprezintă pilonii solizi ai fundamentului securităţii naţionale şi repere de bază în afirmarea pe scena relaţiilor diplomatice ale ţării noastre, ca o voce puternică puternică în Europa şi în lume. Ziua Drapelului Naţional este o sărbătoare a noastră, a tuturor, de aceea salut, cu deplin respect şi necondiţionată apreciere, pe toţi compatrioţii noştri care simt şi trăiesc româneşte oriunde s-ar afla”, continuă acesta.