05 martie 2019

Medvedev: "Nu ameninţăm pe nimeni, şi în mod clar nu vom ataca pe nimeni"

Mircea Olteanu

Premierul Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat că toată lumea s-ar simiţi mai liniştită dacă toate armele nucleare americane ar reveni în SUA, iar infrastructura necesară pentru desfăşurarea în Europa a acestor arme ar fi eliminată, informează agenţia de ştiri Tass.

Sursă foto: Mediafax

"Toată lumea se simiţi mai liniştită atunci când toate armele nucleare americane se vor întoarce pe teritoriul SUA, iar infrastructura din Europa, care permite stocarea, operarea şi desfăşurarea acestor arme, va fi eliminată", a declarat premierul Medvedev, într-un interviu pentru cotidianul Luxemburger Wort.

"Nu ameninţăm pe nimeni, şi în mod clar nu vom ataca pe nimeni", a mai afirmat premierul rus, adăugând că "orice încercări de şantaj nuclear, în opinia noastră, exacerbează tensiunile internaţionale".

Medvedev a vorbit şi despre dezvoltarea de către Rusia de noi arme, inclusiv de rachete hipersonice.

"Desigur că ne străduim să avem cele mai moderne şi eficiente arme. Totuşi, nu vrem să atacăm, vreau să subliniez asta", susţine premierul rus.

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a avertizat recent că Rusia ar putea ataca Statele Unite şi ţări europene care ar găzdui rachete nucleare americane.

Preşedintele Donald Trump a anunţat că Statele Unite se vor retrage din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), acuzând Rusia de încălcarea acordului semnat în anul 1987. Tratatul semnat de Statele Unite cu Rusia prevede interzicerea rachetelor cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri. Donald Trump susţine că Rusia a încălcat acest Tratat, dar Administraţia Vladimir Putin a acuzat în mai multe rânduri că sistemele balistice instalate de Statele Unite în Europa, inclusiv în România, constituie încălcări ale acordului.