22 februarie 2021

MBDA lansează sistemul pentru contracararea dronelor C-UAS Sky Warden

Florin Jipa

MBDA lansează Sky Warden - noul sistem de referinţă pentru a contracara sistemele aeriene fără pilot (C-UAS), arată compania într-un comunicat de presă.

Sursă foto: MBDA

Sistemul Sky Warden gestionează întregul proces de contracarare a sistemelor aeriene fără pilot, de la detectare până la neutralizare, şi este proiectat să funcţioneze atât ca o componentă integrată într-o arhitectură stratificată de apărare aeriană, cât şi într-o configuraţie autonomă. Sky Warden poate fi instalat, respectiv, demontat de pe un vehicul.

Eric Béranger, CEO MBDA, a declarat: „În calitate de principal furnizor de sisteme de apărare aeriană la nivel european, MBDA poate oferi clienţilor un sistem C-UAS testat, flexibil şi integrat. Un sistem care este disponibil astăzi şi care poate evolua în viitor. Sky Warden întruchipează expertiza MBDA în domeniul apărării aeriene.”

Ameninţarea reprezentată de sistemele aeriene fără pilot este variată, evoluează rapid şi presupune diverse scenarii complexe care necesită adoptarea unor măsuri de apărare. Sky Warden utilizează un ecosistem de senzori şi efectori interconectaţi şi în continuă dezvoltare, proiectat pe baza expertizei MBDA în sisteme de apărare aeriană pentru a răspunde acestei ameninţări, mai arată sursa citată.

Scalabil, cu o structură modulară care permite noi dezvoltări, sistemul Sky Warden este capabil să neutralizeze în mod eficient şi adecvat toate clasele de vehicule aeriene fără pilot (UAV) - de la modele mici, la UAV-uri tactice mari - dar şi alte ameninţări aeriene tradiţionale.

Un sistem de comandă şi control (C2) coordonează acest ecosistem de senzori şi efectori pentru a apăra unităţile forţelor armate sau obiective sensibile, oferind un perimetru amplu de protecţie.