14 septembrie 2020

MBDA, contracte cu industria de armament din Polonia pentru rachete anti-aeriene şi anti-tanc

Florin Jipa

Cu puţin timp în urmă s-a încheiat expoziţia de echipamente militare MSPO 2020, desfăşurată în Polonia, între 8 şi 10 septembrie.

Sursă foto: MBDA

Conform listei cu participanţi afişată pe site-ul expoziţiei, majoritatea companiilor, cum era şi normal, sunt din ţara gazdă, dar au fost şi multe firme cu tradiţie din SUA şi Europa, mai puţin România.

Conform unui comunicat transmis de organizator, în cadrul târgului, compania poloneză MESKO a semnat un acord cu MBDA pentru a deveni parte integrantă a lanţului de distribuţie şi a primit şi o primă comandă pentru a face unele componente pentru diverse tipuri de rachete.

MBDA propune armatei poloneze racheta anti-aeriană CAMM pentru programul polonez de rachete anti-aeriene cu rază scurtă. Sistemul va fi integrat cu cel cu rază mare, Patriot.

O altă rachetă, Brimstone, va fi integrată pe blindatul distrugător de tancuri, Ottokar-Brzoza, care acum este în dezvoltare.

Pentru cele două programe, MBDA colaborează cu echivalentul polonez al Romarm, PGZ - Polska Grupa Zbrojeniowa.

PGZ a fost şi partenerul strategic al expoziţiei. Începând cu 2004, în fiecare an o ţară are rolul de naţiune lider în cadrul expoziţiei, anul acesta fiind Marea Britanie.  

În România, MApN a anulat achiziţia competitivă în urma retragerii MBDA, singura companie care se calificase în etapa a doua a procedurii.

 

MBDA: anularea licitaţiei pentru rachetele de coastă pentru a acorda contractul Guvernului SUA creşte costurile de achiziţie cu 45% şi văduveşte industria naţională de off set