19 noiembrie 2018

May: Perioada post-Brexit trebuie să se încheie până în 2022

Teodora Marinescu

Premierul britanic Theresa May a declarat luni că perioada de tranziţie post-Brexit trebuie să se încheie înainte de alegerile din Marea Britanie, care vor avea loc în anul 2022, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Perioada de tranziţie a Marii Britanii, în urma ieşirii din Uniunea Europeană, este aşteptată să se încheie la sfârşitul anului 2020, însă negociatorul UE pentru Brexit, Michel Barnier, a declarat că aceasta ar putea fi extinsă până la stabilirea detaliilor viitoarei relaţii.

"Consider că este important pentru cetăţenii din Marea Britanie să ieşim din perioada de tranziţie până la următoarele alegeri generale", a declarat Theresa May în cadrul unui discurs susţinut la Londra.

Comisia Europeană a confirmat, miercuri seară, că Marea Britanie şi Uniunea Europeană au ajuns la un acord "decisiv" pe tema Brexit. Acesta urmează să fie semnat în cadrul summitului de săptămâna viitoare.

Michel Barnier a transmis în urma unei întâlniri cu reprezentanţii celor 27 de ţări din Uniunea Europeană că proiectul de acord este considerat echitabil de majoritatea statelor.

Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May şi Bruxelles prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale.