17 martie 2019

May cere „un compromis onorabil” pentru Brexit

Bianca Pavaluca

Prim-ministrul britanic Theresa May le-a cerut membrilor Parlamentului să facă „un compromis onorabil” în ceea ce priveşte Brexit, sperând să obţină aprobarea Acordului Brexit negociat cu Uniunea Europeană, relatează BBC.

Sursă foto: Mediafax

Acordul Brexit negociar de premier a fost respins deja de două ori de Parlamentul britanic. Conform informaţiilor apărute în presă, Theresa May ar urma să propună din nou Acordul în faţa Camerei Comunelor, săptămâna viitoare.

Într-un interviu pentru publicaţia Sunday Telegraph, Theresa May a transmis că dacă Acordul Brexit nu va fi aprobat, Marea Britanie „nu va părăsi Uniunea Europeană pentru multe luni, poate chiar mai mult”.

După ce Acordul Brexit a fost respins pentru a doua oară de către parlamentari. Camera Comunelor a aprobat, joi seară, planul Guvernului Theresa May de a solicita amânarea Brexit până cel puţin pe 30 iunie. Uniunea Europeană urmează să decidă termenii şi condiţiile amânării. Din punct de vedere legal, Marea Britanie ar trebui să părăsească Uniunea Europeană în data de 29 martie.

Liderul Partidului Laburist, Jeremy Corbyn, a transmis o scrisoare parlamentarilor prin care îi invită la discuţii pentru a găsi un compromis.

Theresa May a transmis că dacă parlamentarii aprobă Acordul Brexit înaintea summitului liderilor europeni, care va avea loc joi, Marea Britanie va putea cere o prelungire de scurtă durată, din motive legislative. Dacă acordul nu va fi aprobat până joi, liderii UE vor cere probabil o prelungire de lungă durată.

„Nu este rezultatul ideal - am fi putut şi ar fi trebuit să părăsim Uniunea Europeană în data de 29 martie”, a declarat May.

Ţările Uniunii Europene vor decide excluderea Marii Britanii din Blocul comunitar de la 1 iulie în cazul în care Guvernul de la Londra nu va accepta participarea la scrutinul europarlamentar programat în luna mai, arată un proiect de document al Consiliului UE.