11 mai 2018

Max Thunder | Coreea de Sud şi Statele Unite desfăşoară noi exerciţii militare aeriene de amploare

Marian Avram

Coreea de Sud şi Statele Unite încep vineri noi exerciţii militare aeriene comune de amploare, pe fondul discuţiilor cu Phenianul privind denuclearizarea Peninsulei Coreea, relatează site-ul agenţiei Yonhap.

Sursă foto: Mediafax

În cadrul exerciţiului Max Thunder ce se va desfăşura pe parcursul următoarelor două săptămâni în proximitatea Peninsulei Coreea, vor participa aproximativ 100 de avioane de vânătoare din cele două state, inclusive opt avioane F-22, precum şi mai multe bombardiere B-52 şi avioane de vânătoare F-15K.

Este pentru prima dată când avioane de vânătoare F-22 participă la la exerciţiile militare efectuate de Statele Unite şi Coreea de Sud.

Experţii susţin că exerciţiul aerian are ca scop intensifcarea presiunilor asupra Phenianului în vederea denuclearizării Peninsulei Coreea.

”În cadrul acestui exerciţiu, Forţele Aeriene din Coreea de Sud şi SUA au ca obiectiv îmbunătăţirea operaţiunilor aeriene”, a precizat un oficial sud-coreean.

Exerciţiul aerian are loc în contextul în care Washingtonul şi Phenianul pregătesc un summit istoric între preşedintele SUA, Donald Trump, şi liderul regimului de la Phenian, Kim Jong-un, care va avea loc, cel mai probabil, la începutul lunii iunie. Cel mai important punct de pe agenda discuţiilor dintre Trump şi Kim Jong-un va fi denuclearizarea Coreei de Nord.