17 septembrie 2018

Mattis avertizează că Rusia încearcă să influenţeze referendumul din Macedonia

Mircea Olteanu

James Mattis, secretarul american al Apărării, aflat într-o scurtă vizită la Skopje, a declarat că Rusia încearcă să influenţeze referendumul privind schimbarea numelui Macedoniei în încercarea de a preveni aderarea acestei ţări la NATO, informează agenţia Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Pe data de 30 septembrie în Macedonia va avea loc un referendum privind schimbarea numelui ţării. Un rezultat favorabil la plebiscit ar putea permite aderarea Macedoniei la UE şi NATO

Din cauza disputei cu privire la numele ţării, Atena considerând că numele Macedonia implică o revendicare teritorială ce vizează regiunea omonimă din nordul Greciei, Atena a blocat încercările fostei republici iugoslave de a adera la NATO şi Uniunea Europeană.

"Nu vrem ca Rusia să facă acolo (în Macedonia) ceea ce au încercat să facă în multe alte ţări", a declarat Mattis, adăugând că imixtiunile Moscovei îl îngrijorează.

Oficialul american urmează să se întâlnească la Skopje cu premierul macedonean Zoran Zaev, dar şi cu preşedintele Gjorge Ivanov, care se opune acordului cu Grecia privind schimbarea numelui ţării.

Washingtonul consideră că grupuri proruse lucrează activ pentru a submina referendumul, Moscova încercând să răspândească dezinformări şi să cumpere sprijinul unor persoane influente.

"Fără îndoială că au transferat bani şi că de asemenea desfăşoară campanii ample de influenţare", a declarat Mattis, care a adăugat că nu este clar cât de eficiente au fost eforturile Moscovei.

Ambasadorul Rusiei la Skopje a criticat ambiţiile Macedoniei de a adera la NATO, declarând că ţara ar putea deveni "o ţintă legitimă" dacă relaţiile dintre NATO şi Rusia se vor deteriora şi mai mult.