09 august 2019

Matteo Salvini vrea alegeri anticipate, ca urmare a disputelor din cadrul coaliţiei guvernamentale din Italia

Mircea Olteanu

Vicepremierul italian Matteo Salvini, liderul formaţiunii populiste Liga, afirmă că disputele dintre membrii coaliţiei guvernamentale de la Roma nu pot fi aplanate şi cere convocarea de alegeri anticipate, informează site-ul postului BBC News.

Sursă foto: Mediafax

Liderul Ligii a declarat că o tentativă eşuată a formaţiunii antisistem Mişcarea Cinci Stele (M5S) de a împiedica proiectul unei linii feroviare de mare viteză între Torino şi Lyon a arătat că nu mai este posibilă colaborarea celor două formaţiuni, care guvernează împreună din mai 2018.

Vicepremierul Luigi Di Maio, liderul formaţiunii Mişcarea Cinci Stele (M5S), a declarat că nu se teme de posibilitatea convocării de alegeri anticipate.

Sondajele de opinie indică un avans considerabil al Ligii, în special ca urmare a poziţiei sale antiimigraţie. La alegerile de anul trecut, M5S a obţinut de două ori mai multe voturi decât formaţiunea populistă condusă de Salvini, însă sondajele de opinie sugerează o inversare a popularităţii celor două partide.

Premierul Conte îi cere lui Salvini să explice de ce vrea să provoace căderea Guvernului de la Roma

Premierul Italiei, Giuseppe Conte, îi cere lui Matteo Salvini, liderul formaţiunii populiste Liga, să explice italienilor de ce vrea să provoace căderea coaliţiei guvernamentale de la Roma, informează agenţia de ştiri Reuters.

"Nu este treaba ministrului de Interne să convoace Parlamentul sau să fixeze agenda unei crize politice", a declarat Conte, care a precizat că va merge în Legislativul de Roma pentru a se asigura că această "criză declanşată (de Salvini) este cea mai transparentă din istoria republicii (italiene)".

Conte, care este apropiat de Mişcarea 5 Stele, a declarat că nu va mai accepta atacurile lui Salvini la adresa miniştrilor săi şi l-a acuzat pe liderul Ligii că se bazează pe "sloganuri" pentru a-şi spori sprijinul.